Häv en blockerad/hackad hemsida

Publicerat den 1 oktober, 2015 10:28 av Jonathan. Lagrat i Internet, Support

Det händer allt mer ofta att hemsidor hackas, hamnar i säkerhetsfilter och blir blockerade. Om en hemsida hamnar i ett filter så får nämligen besökare till hemsidan en varning i sin webbläsare, då hemsidan kan vara skadlig för besökare. I regel brukar man då inte kunna surfa vidare på hemsidan. Dessutom kan även sökresultatet för hemsidan ifråga påverkas negativt.

fsdata_blockerad_hemsida

Det enda man som hemsideägare kan göra i sådana här fall, det är att rensa sin hemsida på den skadliga koden. Hur man går tillväga varierar beroende på hur hemsidan har blivit hackad. Om man är kund till oss så kan i regel vår kundtjänst återställa en tidigare (ohackad) version av hemsidan, som man sedan kan säkerställa på egen hand (det innebär oftast att man uppdaterar WordPress och/eller dess teman/tillägg).

– Men sen då? Hur häver man en blockering av en tidigare hackad hemsida?

När en hemsida har blivit återställd och säker igen så kan det ta ett tag för dessa säkerhetsfilter att släppa blockeringen. Det bästa sätt att skynda på detta är att använda Google Search Console (tidigare Webmaster Tools). Search Console kräver att man har ett Google-konto samt att man bekräftar att man äger hemsidan ifråga (i deras webbgränssnitt).

Logga in i Google Search Console. För den hackade hemsidan, klicka på länken ”Kontrollera egendomens status” samt ”Har skadlig programvara hittats?”.

fsdata_search_console_1

Här kan du nu se vilken/vilka sidor som tidigare har varit hackade. Bocka i rutan ”Jag har åtgärdat problemen” och klicka på ”Begär en granskning”.

fsdata_search_console_2

Nu får du beskriva vad du har gjort för att åtgärda den hackade hemsidan. Skriv något kort här bara och klicka på ”Begär en granskning”.

fsdata_search_console_3

Därefter visas texten ”Begäran har skickats. Kom tillbaka senare.” högst upp på sidan. Då kan det ta upp till ett dygn innan Google har kontrollerat hemsidan och den tidigare blockeringen hävs i deras säkerhetsfilter.

Googles filter används av många andra leverantörer, t ex för olika brandväggar och liknande. Om man får bort blockeringen här så försvinner den på flera andra platser likaså.

Har du några frågor eller funderingar kring detta? Lämna gärna en kommentar här nedan!

Ps, det är INTE vår hemsida som har blivit hackad i exemplet ovan. Det var en kund till oss vars hemsida blev hackad, med en temporär adress kopplad till fsdata.se. Detta kan man undvika genom att uppdatera sin hemsida ordentligt.

Liknande inlägg:

Blockerad hemsida, Google, Hackad, Hemsida, Säkerhet, Search Console, Webmaster Tools, WordPress

Optimera HELA din WordPress-hemsida

Publicerat den 25 september, 2015 15:42 av Jonathan. Lagrat i WordPress

En snabb hemsida är en bra hemsida. Det är ett uttryck som vi lever efter på FS Data, med våra snabba webbhotellspaket och kraftfulla servrar. Tidigare besökare av vår blogg minns kanske även inlägg såsom Guide till en snabbare WordPress-sida, Snabba upp WordPress med CDN och WP Super Cache vs. W3 Total Cache.

När man snabbar upp, eller optimerar, sin hemsida så använder man ofta webbtjänster som GT Metrix, Pingdom eller Sajtkollen (som nyligen har lanserats av IIS). Det är jättebra, men kan ge en felaktig bild om man bara testar sin start/förstasida (http://www.mindomän.se/) och inte underliggande sidor (http://www.mindomän.se/produkter/produkt1/, /produkt2/ osv).

fsdata_optimera_hela_hemsidan– Man måste optimera hela sin hemsida!

Underliggande sidor är viktigare än man kan tro. Det är nämligen vanligt att dessa används som ”ingångssidor” för besökare till hemsidor. Undersidorna innehåller ofta mer relevant information och hamnar därmed högre upp i sökmotorerna (som besökarna använder).

När man använder en webbtjänst för att optimera sin hemsida så kontrollerar man en sida åt gången. Om man vill så kan man kontrollera alla sina undersidor manuellt på detta sätt. Vi har dock ett tips om hur man kan kontrollera och optimera hela sin hemsida – med WordPress – mycket enklare.

– Kontrollera & optimera alla sidor/inlägg i WordPress

För detta kommer vi använda ett WordPress-tillägg som heter Google Pagespeed Insights. Det är ett tillägg som använder Googles API för Pagespeed för att kontrollera alla sidor och inlägg per automatik. Detta kräver att man har ett Google-konto (för API:et).

1. Börja med att installera och aktivera Google Pagespeed Insights for WordPress på din WordPress-hemsida. När det är klart, gå in under ”Verktyg” och ”Pagespeed Insights”.

2. Nu behöver du en (kostnadsfri) API-nyckel från Google. Besök Google Developers Console och logga in med ditt Google-konto där. Följ sedan dessa steg för att få en API-nyckel:

  • – I rutan ”Enable Google APIs for use in your apps”, klicka på ”Enable APIs”.
  • – Välj ett projektnamn, t ex ”WP Pagespeed Hemsidenamn”, godkänn villkoren och klicka på ”Create”.
  • – Klicka därefter på ”Enable APIs” igen, välj ditt projekt och klicka på ”Continue”.
  • – Sök nu efter ”Pagespeed”, klicka på ”PageSpeed Insights API” och välj ”Enable API”.
  • – I menyn till vänster, under ”APIs & auth”, klickar du sedan på ”Credentials”.
  • – Under ”Add credentials” väljer du ”API key” och till sist ”Browser key”.
  • – Döp denna nyckel till valfritt namn, t ex ”WP Pagespeed Hemsidenamn”, och klicka på ”Create”.
  • – Kopiera den API-nyckel som nu visas på skärmen.

3. Åter i WordPress, klistra in din API-nyckel under inställningarna för Google Pagespeed Insights. På samma sida under ”Google Response Language”, välj ”Swedish”, samt under ”Report Types”, välj ”Both”. Klicka till sist på ”Save Options” så ska det högst upp på sidan visas ett meddelande som säger ”Settings Saved”.

4. Nu kontrolleras alla sidor, inlägg osv. på din webbplats mot Google Pagespeed. För en stor webbplats kan detta ta en stund, men du kan se hur det går under fliken ”Report List”. Högst upp på denna sida har du även en förloppsindikator.

fsdata_ssk_pagespeed_wordpress

5. När alla sidor är kontrollerade, klicka på fliken ”Report Summary” så får du en fin överblick.

fsdata_ssk_pagespeed_wordpress2

Högst upp visas ett totalt betyg för hemsidan. Ju poäng högre desto bättre (det bör inte vara mycket lägre än 90). Sedan kan du se vad som tar plats (fysiskt utrymme) på hemsidan. Därefter har du en lista med de saker som främst bör åtgärdas, med de bäst och sämst presterande sidorna/inläggen på hemsidan längst ner.

Du kan även hitta de bästa/sämsta sidorna och inläggen under fliken ”Report List”. Välj bara att sortera informationen där på det sätt du önskar (t ex för att få fram de sidor/inlägg med lägst poäng).

6. Nu är det egentligen bara att sätta igång och optimera de sidor/inlägg som har lägst poäng. Klicka på länken till en sida för att få upp en överblick, enligt detta exempel:

fsdata_ssk_pagespeed_wordpress3

Det är sektionen längst ner som är mest intressant. Där visas vad som främst behöver åtgärdas för att optimera sidan ifråga. Klicka på ett av alternativen under ”Insights Key” för mer information samt länk till mer läsning hos Google.

Kontrollera gärna betygsättningen för din hemsida både för ”Desktop” och ”Mobile” (med länkarna högst upp till höger). Detta kan variera markant och kriterierna för att förbättra betygen skiljer sig även åt här.

Nu är det ”bara” att gå igenom samtliga sidor (med låga poäng) och optimera dessa. Utgå gärna från våra tidigare guider (se början av detta inlägg), så ska du se att hela din hemsida är optimerad på nolltid!

Om du har några frågor eller funderingar kring detta, lämna gärna en kommentar här nedan.

Liknande inlägg:

Google Pagespeed, Google Pagespeed Insights, Guide, Hemsida, Optimera, Optimera hemsida, Snabbare, Tillägg, WordPress

Grattis Lilian, webbhotell 1 år för 25 kr/mån

Publicerat den 15 september, 2015 10:12 av Jonathan. Lagrat i Webbhotell

Vår fakturaansvarige, Lilian, är en av de medarbetare som har varit med oss längst på FS Data. Hon gör i vår mening en strålande insats, både för oss och för våra kunder. Även om hon ofta arbetar på i det tysta så märks det väl när hon är på kontoret, tack vare hennes hund Robin.

Nu har Lilian precis fyllt år. För att fira och markera Lilians födelsedag så erbjuder vi fr o m idag och en vecka framöver ett helt års webbhotell för endast 25 kr + moms/månad (31,25 kr inkl. moms). För vår Lilian är ju inte en dag över 25! :)

Webbhotell 25 kr/mån

Vårt webbhotellspaket FS Premium XL erbjuder 70 GB utrymme, 300 GB trafik/månad, telefon- och e-postsupport, obegränsat antal domäner/subdomäner, enkel (ett klick) installation av WordPress, WooCommerce, Joomla, Drupal m.m.

FS Data satsar på kvalitet före kvantitet. Det gör att våra kunders hemsidor, e-post, bloggar, e-handelsidor m.m. blir snabbare, säkrare och mer stabila. Våra servrar och infrastruktur är givetvis även miljövänlig, med ordentliga backuper och redundans.

Passa på, beställ ett års FS Premium XL webbhotellspaket för endast 25 kr + moms/månad!

Ordinare månadsavgift för FS Premium XL är 149 kr + moms. Om man är kvar som kund efter det första året faktureras detta kvartalsvis. Det är givetvis inga problem att avsluta sitt webbhotell efter ett år.

Liknande inlägg:

Kampanj, Lilian, Medarbetare, Roligt

Häng med oss på WordCamp (vinn biljett!)

Publicerat den 24 augusti, 2015 15:25 av Jonathan. Lagrat i WordPress

WordCamp Norrköping 2015Denna vecka är det dags för årets stora WordPress-händelse i Sverige. På fredag och lördag (28-29/8) går WordCamp Norrköping 2015 av stapeln. FS Data är givetvis med där, som sponsor och besökare, då vi är ett av Sveriges främsta och mest WordPress-vänliga webbhotell.

WordCamp Norrköping 2015 är två dagar fullpackade med intressanta och lärorika seminarier. Den första dagen bjuder på färdiga talare och sessioner om allt från hur man skalar WordPress och arbetar med WordPress API till praktiska tips om hur man arbetar bättre med WooCommerce och ökar sin konvertering. Lördagen är ett öppet schema, där besökarna själva bidrar till WordCamp.

Vi kommer som sagt att vara på plats i Norrköping, men vi har så många fribiljetter att vi inte kan använda dem alla själva. Därför vill vi nu ge bort tre (3) st fribiljetter till er, våra besökare och kunder. Varje biljett inkluderar inträde med en cool t-shirt, stickers, mat och dryck.

– Vill du ha en biljett till WordCamp Norrköping 2015?

Lämna då en kommentar här nedan med en kort motivering om varför du ska få en biljett. Du kanske har en intressant WordPress-sida, utvecklar ett eget tillägg eller vill lära dig mer om WooCommerce? Kommentera på här nedan!

Vi kommer välja ut tre vinnare som meddelas på onsdag (26/8). Eventuella extra kostnader som kan uppstå i form av resa, logi osv. får man själv stå för.

Oavsett om du vinner en biljett (eller köper en själv) så hoppas vi på att få träffa dig på WordCamp Norrköping 2015!

Liknande inlägg:

Biljetter, Roligt, Träff, WordCamp, WordCamp Norrköping 2015, WordPress

WordPress 4.3 - detta är nytt!

Publicerat den 19 augusti, 2015 14:45 av Jonathan. Lagrat i WordPress

WordPress 4.3Den senaste – och bästa – versionen av WordPress har precis släppts, knappt 4 månader efter föregående version. Vi rekommenderar att man uppdaterar till WordPress 4.3 så snart som möjligt. Uppdateringen sker enklast via WordPress admingränssnitt, eller om ni har installerat WordPress via vår one click-installation så sker uppdateringen automatiskt.

Vi har som vanligt varit med och testat den senaste versionen av WordPress under dess betaperiod och WordPress 4.3 fungerar alldeles utmärkt med våra webbhotellspaket.

WordPress 4.3 har utvecklats av 246 personer, som vi vill tacka. Ett särskilt tack givetvis till WordPress Sverige, som står bakom den svenska översättningen av WordPress.

Här är nyheterna i den senaste versionen av WordPress:

– Menyhantering i anpassaren

Med WordPress 4.3 kan man nu hantera sidomenyer direkt i anpassaren, under ”Utseende” – ”Anpassa”. Ändringarna visas även direkt i anpassaren, så man enkelt kan se om en meny ser bra ut på hemsidan. Det är fortfarande möjligt att hantera menyer separat, under ”Utseende” – ”Menyer”, men det här är ytterligare ett steg mot att få in all utseendehantering i anpassaren.

För några versioner av WordPress sedan var det aktuellt med en redigerare ”på framsidan”, dvs att man inte skulle behöva använda WordPress admingränssnitt för att anpassa utseendet på sin hemsida. Nu blev det senarelagt, men de många olika förbättringar av sidanpassaren i WordPress senaste versioner knyter an till detta.

För inloggade administratörer i WordPress finns nu även en länk högst upp i den mörka toppmenyn som heter ”Anpassa”. Detta även när man är inloggad på ”framsidan”. Återigen, helt i linje med en framsideredigerare. :)

– Bättre lösenordshantering

Lösenordshanteringen i WordPress 4.3 har förbättrats på flera sätt. Dels skickas nu inte längre lösenord ut i klartext via e-post när man skapar en ny användare i WordPress. Sedan föreslår WordPress även ett säkert lösenord när man skapar en användare. Samt att man får en bättre indikation om hur säkert ett lösenord, som man själv anger, verkligen är. Riktigt bra!

– Smartare textformattering

När man arbetar med WordPress så lägger man merparten av sin tid på att skriva texter. Det är enkelt att skriva inlägg, bl a tack vare den distraktionsfria textredigeraren. Med den smarta textformatteringen i WordPress 4.3 blir det ännu enklare.

För att formattera sin text med t ex listor, citat och rubriker kan man nu använda kortkoder. Man inleder bara en textrad med ett särskilt tecken, som t ex ”*” för att skapa en oformatterad lista eller ”>” för ett citat. Detta förutsätter att man använder den visuella redigeraren.

Den smarta textformatteringen i WordPress 4.3 är en form av ”Markdown”, som har populariserats på sistone i en del andra CMS-lösningar. Det skulle inte förvåna om kommande versioner av WordPress får utökat stöd för detta märkspråk.

– Inbyggt stöd för sidikon/favicon

Med WordPress 4.3 är det nu möjligt att enkelt lägga upp en sk. favicon, en särskild ikon som visas för din hemsida i webbläsaren (och bland bokmärken) samt som en app-ikon. Under ”Utseende” – ”Anpassa” och ”Webbplatsens identitet” är det bara att ladda upp den bild/ikon som du vill ha för din hemsida.

En favicon kan hjälpa dig att snabbt hitta rätt webbhotell.
En favicon kan hjälpa dig att snabbt hitta rätt webbhotell.

En favicon brukar vara 16×16 eller 32×32 pixlar, men WordPress kan anpassa större bilder om så behövs. När du lägger upp en favicon, tänk på att inte använda en för detaljerad bild. Den får gärna vara enkel och stå ut ordentligt bland övriga flikar.

– Övrigt

Det har som vanligt skett en massa små förändringar och förbättringar, som gör WordPress 4.3 till den bästa versionen hittills. Några saker är t ex att kommentarer är inaktiverade på nya sidor, man kan snabbt spara utkast i redigeraren med ctrl+s, listor visas bättre i admingränssnittet m.m.

Har du uppdaterat till WordPress 4.3 än? Vad tycker du om denna nya version? Lämna gärna en kommentar här nedan!

Liknande inlägg:

Anpassa, Favicon, Lösenord, Markdown, Nyheter, WordPress 4.3

Google får .xyz att lyfta

Publicerat den 12 augusti, 2015 13:21 av Jonathan. Lagrat i Domännamn

I måndags berättade grundarna till Google att de omstrukturerar sin verksamhet, att Google får en ny VD och deras grundare ska uppgå i ett nytt moderbolag vid namn Alphabet. Det är i sig inte så speciellt, utan låter rätt så logiskt (att särskilja och renodla sina verksamheter). En sak var dock väldigt speciellt med det här.

Det nya företaget lanserades med domännamnet abc.xyz.

.xyz.xyz är en av de (många) nya toppdomäner som har lanserats de senaste åren. Faktum är att det är den nya toppdomän som har sålt bäst och har flest registrerade domännamn. Det brukar registreras 3-4 000 .xyz domäner/dag, men efter Googles lansering av Alphabet registrerades närmare 12 000 .xyz domäner på en dag.

Även om de nya toppdomänerna har varit med oss ett bra tag nu så är de långt från allmänt kända än. De nya toppdomänerna fungerar precis som de traditionella toppdomänerna och har dessutom många fler lediga namn. Så de borde vara desto mer populära att registrera och använda rent generellt. Men där är vi inte riktigt än.

Googles lansering med abc.xyz är den, hittills, största spridningen av en hemsida under de nya toppdomänerna.

En annan intressant detalj här är det faktum att Google inte äger alphabet.com. Det domännamnet ägs istället av BMW, som inte har något intresse av att sälja sin domän. Att Google lanserar Alphabet utan alphabet.com är extremt ovanligt i denna bransch.

– Vad innebär då allt det här?

Först och främst har många fler människor nu fått upp ögonen för de nya toppdomänerna. Att Google inte äger alphabet.com kan förhoppningsvis även leda till att fler förstår att man inte längre måste ha en .com eller .se domän. Det går precis lika bra med t ex en .xyz, .golf eller .club domän.

I slutändan är det ”många bäckar små” som kommer ge de nya toppdomänerna det genombrott som de förtjänar. Att Google (och andra aktörer) emellanåt öppnar en damm skadar inte heller. En sak är säker: .xyz är inte den sista nya toppdomän som kommer uppmärksammas ordentligt här framöver.

Har du registrerat en domän under de nya toppdomänerna än? Vad är dina tankar om det? Lämna gärna en kommentar!

Ps, vill du också ha en .xyz domän? Hos oss kan du registrera en .xyz domän i ett år för bara 125 kr + moms!

Liknande inlägg:

.xyz, Alphabet, Domännamn, Google, Nya toppdomäner, Nyhet, Toppdomäner

Hacka din egen hemsida!

Publicerat den 7 augusti, 2015 11:23 av Jonathan. Lagrat i Webbhotell

En hackareAtt få sin hemsida hackad är något av det värsta som finns. Förutom intrånget och dess påföljder så uppstår en massa merarbete med att identifiera orsaken till hackningen samt rensa upp och säkerställa hemsidan igen. Om man erbjuder tjänster/produkter via sin hemsida kan man även behöva återuppbygga sina kunders förtroende.

Även om man aldrig kan vara 100 % säker med sin hemsida (allt som är uppkopplat kan hackas) så finns det saker man kan göra för att hålla sig så säker som möjligt. Om man använder en hemsidelösning så måste man hålla sin hemsida uppdaterad. Man kan även använda säkerhetstillägg, såsom Wordfence.

På samma sätt kan man välja webbhotell av säkerhetsskäl. På FS Data arbetar vi aktivt för att skydda våra kunders hemsidor bl a med en av marknadens bästa brandväggslösningar, regelbundna säkerhetskontroller av alla hemsidor samt automatiska uppdateringar av WordPress m.m. Säkerhet är extremt viktigt hos oss.

Finns det något mer man kan göra då? Jo, du kan hacka din egen hemsida!

Med att ”hacka din egen hemsida” menar vi givetvis inte att du ska förstöra eller påverka din hemsida negativt på något sätt. Det handlar istället om att testa din hemsida, mot olika kända/potentiella säkerhetshål, för att kunna vidta skyddsåtgärder därefter. Det är – i princip – så hackare agerar.

En av de vanligaste orsakerna till att en hemsida blir hackad är att den innehåller ett/flera kända säkerhetshål. Hur är dessa säkerhetshål kända? Jo, tack vare hemsidor med information om dessa säkerhetshål. Dessa hemsidor är väldigt bra – då de gör att säkerhetshål rapporteras, testas, bekräftas och åtgärdas – men de utnyttjas oavsett även av hackare.

Det finns lyckligtvis ett antal webbtjänster, baserade på dessa hemsidor med säkerhetshål, där man som hemsideägare kan testa sin hemsida. Vi ska titta närmare på en av dessa tjänster, som faktiskt utvecklas av svenskar. Tjänsten ifråga heter Detectify.

detectify-logoDetectify är en relativt ny tjänst, som dels erbjuds kostnadsfritt för privatpersoner/ideella organisationer samt som betaltjänst för företag. Tjänsten baseras på en egenutvecklad crawler (spindel), som utför över 100 st automatiserade tester mot kända säkerhetshål (baserat på OWASP Top Ten). Resultatet betygssätts sedan efter ”allvarlighet” (enligt CVSSv2).

Låter det intressant? Så här gör du då:

1. Börja med att skapa ett (kostnadsfritt) konto hos Detectify (under ”Sign up”, ”Get started”).
2. När du har bekräftat ditt konto, ange din hemsideadress i fältet ”URL for the domain to scan” i deras kontrollpanel.
3. Bekräfta sedan att du äger hemsidan. Enklast är nog att välja ”File” och lägga upp angiven fil i hemsidans hemkatalog via FTP.
4. När det är klart behöver du bara klicka på ”Start scan”.

Detectifys kontroll av din hemsida är ingående och tar några timmar att genomföra. Du kan följa händelseutvecklingen i deras kontrollpanel om du vill. När kontrollen är klar så får du ett e-postmeddelande, med en länk direkt till resultatsidan.

detectify_sulo_se

De potentiella säkerhetshål (resultat) som är kritiska (”Critical”) bör du främst kontrollera/åtgärda om möjligt. Du kan klicka på ett resultat för att få en mer ingående beskrivning. Vi kan inte förklara alla potentiella resultat här, men Detectify har en väldigt bra kunskapsdatabas med mer information om olika säkerhetshål.

Detectify en renodlad säkerhetstjänst och är som sådan väldigt ingående med att presentera alla potentiella säkerhetshål. Du bör därför även bilda dig en egen uppfattning om hur allvarligt ett resultat egentligen är genom att söka efter dess rubrik eller beskrivning i en sökmotor.

Även de resultat som är ”Medium” är bra att kolla upp, även om de inte är kritiska. När du har åtgärdat ett resultat kan du markera det som åtgärdat, så blir det enklare att hantera resultatsidan.

Om ni använder Detectify som företag eller behöver mer funktionalitet/support så kan vi rekommendera en uppgradering till ”Professional”. Denna tjänst är rätt ny, den utvecklas i Sverige och har potential till att bli riktigt stor. Det bör uppmuntras!

– Avslutningsvis

Detectify är en av många webbtjänster som man kan kontrollera säkerheten för sin hemsida med. Några andra bra tjänster är Web Inspector, Quttera, Sucuri SiteCheck och ScanMyServer. Testa gärna din hemsida med flera olika tjänster!

Kontentan här är att man bör agera proaktivt med säkerheten för sin hemsida. Det är bättre att ”hacka sin egen hemsida” än att få den hackad (och förstörd) av någon annan.

Om du har några kommentarer eller frågor kring detta, lämna då gärna en kommentar här nedan.

Liknande inlägg:

Detectify, Hacka, Hackare, Hemsida, Säkerhet, Tips, WordPress