Kom mässa med oss i Göteborg!

Publicerat den 20 februari, 2015 11:31 av Jonathan. Lagrat i Marknadsföring

Nu är det dags att planera in ett besök på Sveriges största IT-mässa, IT Solutions Expo 2015. Den 4-5 mars går denna kombinerade mässa, konferens och mötesplats av stapeln på Svenska Mässan i Göteborg. Som tidigare är vi på FS Data på plats för att träffa våra kunder och återförsäljare.

IT Solutions Expo 2015

IT Solutions Expo är två dagar fulla av intressanta föreläsningar och arrangemang. Bland talarna märks bl a Johan Staël von Holstein, Mona Sahlin, Ann-Marie Eklund-Löwinder och Mikko Hyppönen. Det är ett späckat schema inom ämnesområden som molnet, säkerhet, mobilitet och digital marknadsföring.

Tusentals teknikproffs, verksamhetsansvariga och leverantörer kommer till IT Solutions Expo för att få inspiration och ta del av de senaste och mest banbrytande tekniska innovationerna. Om du arbetar inom IT-branschen så får du inte missa detta!

Kom och träffa oss i Göteborg den 4-5 mars – anmäl dig här för kostnadsfri entré till IT Solutions Expo 2015! Du hittar oss i monter B08:28. Hoppas vi ses där!

Liknande inlägg:

Fribiljett, Göteborg, IT Solutions Expo, Mässa, Svenska Mässan, Utställare

En intervju med RMIT Interactive

Publicerat den 18 februari, 2015 16:07 av Jonathan. Lagrat i Återförsäljare

Våra återförsäljare hör till de främsta inom sina respektive områden. Från reklam- och marknadsbyråer till webb- och applikationsutvecklare, alla har de lika höga krav på våra tjänster som deras kunder har på dem. Vi gör givetvis allt i vår makt för att våra återförsäljare ska lyckas hos oss.

Som återförsäljare till FS Data får man 20 % provision på alla fakturor. Även om man inte aktivt arbetar med sin kund så tjänar man pengar hos oss. Man har även en egen kontrollpanel, ett kostnadsfritt webbhotellspaket och ett riktigt bra stöd i våra ÅF-specialister som bara är ett telefonsamtal (eller e-postmeddelande) bort.

Men vilka är våra återförsäljare och hur är det att vara återförsäljare till oss? Det kan bl a Robert Nilsson från RMIT Interactive AB svara på.

RMIT Interactive- Hej Robert, berätta lite om vilka ni är?

Vi är en webbyrå som varit igång sedan 2003. Vårt fokus är riktigt bra kundservice. Vi utvecklar ett sökmotorvänligt CMS för e-handel och vanliga webbar. Fördelen med egenutvecklade system framför opensource är att vi kan vår kod utan och innan och därför kan erbjuda väldigt mycket skräddarsydd anpassning utan att det behöver bli speciellt dyrt.

Vi erbjuder:

 • Mobilanpassade och sökmotorvänliga hemsidor och webblösningar kunden själv kan redigera utan förkunskaper.
 • Sökmotorvänliga och mobilanpassade e-handelssystem.
 • Konsultation inom internetmarknadsföring.

- Hur ser era vanliga kunder ut och vad har de för behov?

Det varierar mycket. Allt från stora företag till små enmansföretag. De flesta är dock mindre och vi försöker anpassa våra priser till att passa mindre företag som vi kan få en långsiktig relation med. De flesta av våra kunder har vi haft förmånen att få jobba med under väldigt lång tid. Många i över 10 år. Det tycker vi är ett gott betyg.

Robert Nilsson, RMIT

Robert Nilsson, RMIT Interactive

- Varför har ni valt att bli återförsäljare till FS Data?

FS Data är mycket snabba med bra support och allmänt mycket hjälpsammare än tidigare leverantörer. Vi har även haft egna servrar tidigare men det tar för mycket fokus från arbetet med att underhålla.

- Hur tycker ni att det fungerar att vara återförsäljare hos oss?

Responstiden från support är mycket snabb och servicegraden är alltid över förväntan. De flesta gånger får vi saker åtgärdade inom några minuter. Detta är mycket viktigt då vår servicegrad till våra kunder ofta hänger på snabb respons från FS Data.

- Till sist, finns det något särskilt som ni saknar hos oss?

Det finns alltid saker man kan förbättra men vi brukar vara snabba med att kommunicera sådant och får snabbt gehör från er!

Med de orden tackar vi Robert och önskar RMIT Interactive lycka till med sina kunder och sin verksamhet här framöver. Vi hoppas få ha en fortsatt god och långvarig relation mer er likaså. :)

Läs gärna mer om vårt återförsäljarprogram här: Återförsäljare hos FS Data.

Är ni en återförsäljare till oss och vill synas här i vår blogg? Kontakta då gärna marknad@fsdata.se om det.

Liknande inlägg:

Återförsäljare, Hemsidor, Intervju, Mobilt, RMIT Interactive, Robert Nilsson, Webbyrå

Flytta WordPress till vår one-click

Publicerat den 6 februari, 2015 16:27 av Jonathan. Lagrat i Waff, Webbhotell, WordPress

FS Data är som bekant ett WordPress-vänligt webbhotell. Även om vi hanterar många andra lösningar också, så har WordPress en särskild plats i våra hjärtan. Det är inte utan orsak som vi bl a står bakom den svenska översättningen av WooCommerce och sponsrar WordPress Sverige samt flera WordPress-träffar och böcker.

FS Data är ett WordPress-vänligt webbhotellEn av styrkorna med WordPress hos oss, det är vår unika WordPress-installerare. Förutom en enkel installation via vår kontrollpanel så ser vi även till att automatiskt uppdatera WordPress (med teman och tillägg). Dessutom får man en optimerad servermiljö, så att WordPress blir blixtrande snabbt. Detta ger fler (och gladare) hemsidebesökare!

Många av våra kunder använder vår WordPress-installerare, vilket vi tycker är roligt. Vi har även fått flera bra kommentarer och förslag, som gett oss möjlighet att förbättra vår installerare. Flera funktionsmässiga nyheter är på gång där, men vi tänkte först ge svar på en av de vanligaste frågorna här.

- Hur flyttar man en WordPress-sida till vår installerare (one-click)?

Vi har sedan tidigare flera guider om hur man flyttar WordPress, bl a ”Det enklaste sättet att flytta en WordPress-sida”. Dessa guider hänvisar dock till databasuppgifter som man får genom att manuellt installera WordPress. Vår WordPress-installerare är dock så enkel att våra kunder inte behöver hantera några sådana uppgifter.

För att flytta in en WordPress till vår one-click så kan vi istället rekommendera ett tillägg som heter All-in-One WP Migration. Detta installeras både på den gamla och den nya WordPress-sidan. Tillägget hanterar export/import av all data (sidor, inlägg, användare, media osv.) mellan två WordPress-installationer.

Så här flyttar du enklast WordPress till vår installerare:

 1. Exportera från den gamla WordPress-sidan.

  Börja med att installera/aktivera All-in-One WP Migration på den gamla WordPress-sidan. När det är klart så väljer du ”Site Migration” och ”Export” i menyn till vänster. Här kan man anpassa sin export, men om man vill få med allt så är det bara att klicka på knappen ”Exportera”. Nu arbetar tillägget en stund, sedan får man möjlighet att spara sin exporterade sida som en zip-fil på sin dator.

  FS Data flytta WordPress exportera

 2. Importera till den nya WordPress-sidan (one-click).

  Installera/aktivera All-in-One WP Migration på den nya WordPress-sidan (hos oss). Gå sedan in under ”Site Migration” och ”Import” i vänstermenyn. Ladda upp den tidigare exporterade zip-filen och vänta till du får en bekräftelse på att importen är klar.

  FS Data flytta WordPress importera

 3. Logga in på nytt.

  Då allt från den gamla sidan har exporterats till den nya sidan så behöver du logga in igen. Uppgifterna är detsamma som på den gamla sidan, om du saknar dessa så kan du återfå dem via WordPress funktion ”glömt lösenordet?” (lägg till: /wp-login.php?action=lostpassword efter adressen till din sida).

 4. Uppdatera permalänkarna.

  Till sist behöver du uppdatera permalänkarna på din nya sida. Det finns en länk på den tidigare importsidan eller så kan du hitta alternativen för detta i vänstermenyn under ”Inställningar” och ”Permalänkar”. Välj den länkstruktur du vill ha på din sida och klicka på länken ”Spara ändringar” längst ner.

Ja, så här enkelt är det faktiskt. Nu är det bara att köra vidare med din WordPress-sida i vår snabba och säkra servermiljö. Har du några frågor om detta? Lämna gärna en kommentar här nedan eller kontakta vår kundtjänst.

Liknande inlägg:

All-in-One WP Migration, Exportera, Flytta, Importera, Installera, One-click, Tillägg, Tips, WordPress, WordPress-installerare

Nya priser på nya toppdomäner

Publicerat den 21 januari, 2015 15:39 av Jonathan. Lagrat i Domännamn

Som ni vet så satsar vi hårt på att erbjuda Sveriges billigaste domännamn, med registrering av .se, .com, .nu och många fler toppdomäner för endast 45 kr. Det är något vi kommer fortsätta med ett bra tag här framöver.

Vi har dock blivit tvungna att höja priset på några nya toppdomäner som vi introducerade förra månaden. Detta pga valutakurserna. De flesta toppdomäner handlas i dollar/euro, som har stärkts mot den svenska kronan (som vi använder i vår verksamhet).

Här är de toppdomäner som berörs av detta:

ToppdomänRegistrering/årsavgift
.xyz95 kr -> 125 kr
.guru195 kr -> 255 kr
.photo195 kr -> 255 kr
.link95 kr -> 125 kr
.email155 kr -> 195 kr
.tips155 kr -> 195 kr
.center155 kr -> 195 kr
.rocks115 kr -> 195 kr
.gallery155 kr -> 195 kr
.land195 kr -> 255 kr
.bike195 kr -> 255 kr
.systems155 kr -> 195 kr
.support155 kr -> 195 kr
.red115 kr -> 195 kr

Här finns hela vår prislista: Domäner & priser. Samtliga priser ovan är angivna exkl. moms.

De nya priserna avser nya registreringar, årsavgifter osv. Om du nyligen har registrerat ett domännamn under en ny toppdomän som berörs av detta så tillkommer inga extra avgifter nu. Vårt nya pris för förnyelse gäller fr o m nästa förnyelse.

Lämna gärna en kommentar här, eller kontakta vår kundtjänst, om du har några frågor.

Liknande inlägg:

Domännamn, Förnyelse, Nya toppdomäner, Priser, Registrering, Toppdomäner, Valutakurs

Veckans domänsnackis: sd.se

Publicerat den 16 januari, 2015 15:50 av Jonathan. Lagrat i Domännamn

Stiftelsen för Internetinfrastruktur, .SE, har sedan en tid tillbaka auktionerat ut tidigare spärrade .se domäner hos Tradera. Detta är domännamn som tidigare varit omöjliga att registrera pga .SE:s regelverk. Det rör sig om totalt 349 st .se domäner, såsom tv.se, pr.se, spanien.se och thailand.se.

Många av dessa domännamn är attraktiva och har uppbringat höga slutbud. Däribland märks främst tv.se, som gick för 2 180 500 kr. Det gäller att ha en stor plånbok och/eller bra auktionsverktyg för att ha en chans till dessa .se domäner.

Denna vecka har dock alla domänauktioner kommit i skymundan för en auktion: sd.se

Domännamnet sd.seDomännamnet sd.se är sannolikt intressant för det nationalistiskt politiska partiet Sverigedemokraterna (SD). Det har många reagerat över, varav en Fredrik Davidsson har gått så långt att han startat en insamling för att kunna buda hem domänen sd.se.

Denna insamling har uppmärksammats bl a av Dagens Nyheter, TV4:s Nyhetsmorgon och Sydsvenskan. Fredriks insamling har numera även fått stöd av den antirasistiska organisationen Inte rasist, men… (IRM).

Över 500 personer har bidragit till insamlingen, som i skrivande stund snart är uppe i 100 000 kr. Det finns en god chans att Fredrik lyckas med sin insamling och kan buda hem domännamnet sd.se.

Men innebär det att domänen är ”skyddad” från Sverigedemokraterna? Det är inte alls säkert.

Om någon har registrerat en .se domän som man själv anser sig ha rätt till så kan man överklaga detta, via något som .SE kallar för Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF). Då prövas din (Sökanden) rättighet till namnet gentemot innehavaren, enligt följande kriterier:

 • Sökanden måste ha en rättighet (till exempel varumärke eller firma) med giltighet i Sverige.
 • Innehavaren av domännamnet ska ha handlat i ond tro när han eller hon registrerade eller använde domännamnet.
 • Innehavaren ska inte heller ha en rätt eller ett berättigat intresse till domännamnet.

Nu har .SE inte uttalat sig specifikt om denna situation, men Fredrik och IRM har motiverat sin önskade domänregistrering med uttryck som ”… det skulle vara en nagel i ögat på Sverigedemokraterna” och ”… det är en förkortning för Sverigedemokraterna”.

Det pekar rätt tydligt på en registrering i ”ond tro”.

Om SD inte lyckas med en ATF för sd.se så kan detta även gå upp i en vanlig domstol. Sverigedemokraterna har tidigare agerat hårt mot innehavare av domännamn som liknar deras namn. Domänen sverigedemokraterna.de ägdes tidigare av en privatperson, men SD registrerade ”Sverigedemokraterna” som ett/flera tyska varumärken och ”vann” då det domännamnet.

Oavsett vad så kommer det bli intressant att följa utvecklingen av denna auktion och insamling. Än så länge är det ledande budet på sd.se uppe i 140 000 kr, men det lär öka rätt kraftigt till dess att auktionen tar slut om knappt 5 dagar. Sedan är det givetvis fullt möjligt att någon helt annan budar hem domännamnet sd.se.

Vi vill avslutningsvis notera att FS Data är partipolitiskt oberoende. Och att vi bara säljer billiga .se domäner.

Liknande inlägg:

.SE, .se domän, ATF, Auktion, Domännamn, SD, sd.se, Sverigedemokraterna, Tradera

VPS med Super Snabba Diskar (SSD)

Publicerat den 9 januari, 2015 15:18 av Jonathan. Lagrat i Drift

VPS med SSD hos FS DataIdag har vi nöjet att få introducera stöd för SSD i våra VPS-paket! SSD står för Solid-state Drive och är en hårddisk utan rörliga delar. SSD gör dock skäl för namnet Super Snabba Diskar, då de är mycket snabbare än traditionella hårddiskar (HDD).

Våra VPS-paket är sedan tidigare några av de främsta på marknaden, sett till pris och prestanda. Med SSD mer än fördubblas hastigheten på läsning- och skrivning av data till disk. Det är en märkbar skillnad som vi hoppas att så många av våra serverkunder som möjligt kan ta del av.

Den enda nackdelen med SSD-diskar är att de är märkbart dyrare än traditionella hårddiskar. Men vi har arbetat hårt för att hålla nere vårt pris mot slutkund och faktum är att SSD till en VPS hos oss bara kostar 1 kr/GB extra i månaden.

I våra VPS-paket ingår 100 GB (VPS Bas), 200 GB (VPS Premium) eller 400 GB (VPS Pro) utrymme. Med SSD till dessa paket blir den extra månadsavgiften 100 kr (VPS Bas), 200 kr (VPS Premium) eller 400 kr (VPS Pro).

SSD är tillgängligt både för nya och befintliga kunder. Som ny kund är det bara att välja alternativet för SSD i vårt orderformulär. Befintliga kunder kan kontakta vår kundtjänst för en uppgradering till SSD. Våra tekniker hjälper då till att flytta över den befintliga VPS-servern till SSD (med planerad nedstängning, kloning och uppstart).

Om du har några frågor om detta, lämna då gärna en kommentar här eller kontakta vår kundtjänst.

Ps, ni får ursäkta den inledande särskrivningen. ;)

Liknande inlägg:

Extratjänst, Server, Snabbare, SSD, Uppgradering, VPS

Full fart på FS Data under 2014

Publicerat den 7 januari, 2015 15:27 av Jonathan. Lagrat i Om oss, Waff

Då var vi framme vid ett nytt år, 2015, med nya utmaningar och möjligheter inför oss. 2014 var ett händelserikt, intensivt och – för det mesta – väldigt roligt år för oss. FS Data har utvecklats och växt starkt under 2014 vad gäller kunder, återförsäljare och medarbetare.

Men innan vi slänger ut det gamla och tar in det nya året så vill vi kort (nåja) sammanfatta 2014. Det är så lätt annars att man blir fartblind när man är mitt ”uppe” i det hela. Så detta inlägg är skrivet lika mycket för våra kunder och besökare som för oss själva. :)

Gott nytt år från FS Data

- FS Data 2014, en liten sammanfattning

Vi sparkade igång 2014 med att både sponsra Sveriges 100 bästa sajter hos Internetworld, där vi kuppade in vår kund Skyltat.se som årets humorsajt, samt att förse Open Street Map med serverplats hos oss. Även våra återförsäljare fick en extra knuff av en särskild återförsäljarbonus i januari.

Under 2014 har vi ytterligare fördjupat kontakten med våra återförsäljare, både med besök hos flera av dem runt om i Sverige, samt med utrymme i vår blogg. Om du inte har gjort det tidigare, läs då gärna våra intervjuer med Animero, Plucera och Betrakta.

ModSecurityVi arbetar ständigt för att erbjuda våra kunder så säkra tjänster som möjligt. I februari tog vi detta ytterligare ett steg framåt genom att installera och aktivera säkerhetstillägget ModSecurity på alla våra Linuxbaserade webbservrar. Sedan dess har ModSecurity stoppat miljontals attacker mot våra kunders hemsidor.

Att allt fler väljer säker (och svensk) e-post var något vi berättade om, efter en rapport från .SE. Det var en tydlig bekräftelse på en trend som vi har sett under tid, där allt fler användare väljer bort de kostnadsfria (oftast amerikanska) e-posttjänsterna till förmån för en svensk e-postleverantör.

Säkerhetsfrågan återkom vi till flera gånger under 2014.

I mars uppdagades ett säkerhetshål i GnuTLS (SSL) och kort därefter dök Heartbleed upp. I båda dessa fall (och andra, mindre uppmärksammade sådana) såg vi till att snabbt uppdatera och säkerställa vår tekniska miljö för att undvika sårbarheter.

Vi har som bekant månadsvis återkommande servicefönster hos oss, där säkerhetsuppdateringar och nya/förbättrade funktioner tillkommer hos oss. På detta sätt var vi bl a först ut med PHP 5.5, vilket vi tydligt visade nyttan med när vi jämförde PHP 5.3, 5.4 och 5.5 (till stor fördel för PHP 5.5).

Exchange 2013I april lanserade vi framtidens e-post, med Microsoft Exchange 2013. Först ut med denna kraftigt förbättrade e-postplattform var våra nya kunder, men vi har fortlöpande här under höst/vinter migrerat befintliga kunder till Exchange 2013. Nu har i princip alla våra kunder tillgång till marknadens bästa e-posttjänst.

WordPress fick givetvis mycket kärlek av oss under året som gick. Förutom att presentera varje ny version så hade vi flera ingående artiklar och test, såsom vår jämförelse av cachetilläggen WP Super Cache och W3 Total Cache (med WooCommerce) i april.

I maj lanserade vi en enkel installation av WordPress i kontrollpanelen för våra webbhotellskunder. Vi var inte först ut med det, men vi var (och är oss veterligen fortfarande) ensamma om att göra det med en optimerad servermiljö och automatiska uppdateringar.

WordPress är därmed både snabbare och säkrare för våra kunder.

EU-val 2014Ett annat roligt minne från maj, det var EU-valet. Vi tänkte nämligen att det skulle vara en bra id´e att försöka öka valdeltagandet där. Så vi gav bort en .eu domän till alla som röstade (och skickade oss ett bildbevis). Det resulterade flera hundra nya .eu domäner (och röster därtill). Riktigt skoj det!

Under sommaren brukar det vara rätt så lugnt i vår bransch. Av en, för oss outgrundlig anledning, föredrar folk att vara ute i det fina vädret istället för att sitta inne framför sina datorer. Så vi belönade de som satt inne. Ju sämre väder det var, desto bättre rabatt på våra webbhotellpaket.

I juni lanserade vi en extern driftstatussida, som fungerar även om allt är nere hos oss. Vi upplevde väldigt allvarliga överbelastningsattacker (DDoS-attacker) vid denna tid och våra tekniker arbetade dygnet runt med bl a en ny nätverkslösning samt ett byte av nätverksleverantör.

De tekniska insatserna med vårt nätverk i somras gav resultat. Vårt nätverk har både varit snabbare och mer stabilt här under höst/vinter. Vi utsätts fortfarande, precis som våra branschkollegor, för stora DDoS-attacker men det har blivit bättre nu. Detta är alltjämt ett område som vi fortsätter förbättra.

En annan förbättring på FS Data, som inte har varit direkt synlig för våra kunder, var etableringen av ett kontor i Stockholm. Men vi har givetvis inte släppt Skåne för det. I juli sponsrade vi glatt knytkonferensen Geekcamp i augusti, som gick av stapeln knappt 30 min från vårt huvudkontor i Helsingborg.

I augusti redde vi även ut begreppen kring Google, SSL och SEO samt tipsade både om hur man kan surfa anonymt med Tor och hur man slutar spåra sina användare (åt andra företag). Viktiga inlägg i en tid av ökad övervakning och kontroll av nätet.

Billigast domännamn hos FS DataMed hösten i antågande sänkte vi registreringsavgiften för ett stort antal domäner till 45 kr + moms. Vi införde även en lägsta pris-garanti på domännamn. Domäner är helt enkelt billigast hos FS Data, varje dag året om.

FS Data är dock mer än bara domännamn.

Det gav vi exempel på när vi visade hur man enkelt kan snabba upp WordPress med CDN (ett innehållsnätverk). Med ett CDN får man en blixtsnabb hemsida – oavsett var ens besökare befinner sig – för bara några kronor extra i månaden.

Två andra tunga nyheter i september var WordPress 4.0 (den första nya huvudversionen av WordPress på 4 år) och WooCommerce 2.2 (med ett fullständigt API/programmeringsgränssnitt).

I oktober intervjuade vi vår kund Sven, som är mannen bakom Sveriges förmodligen äldsta blogg, Sven Tycker. Sven har fortsatt publicera sina dagliga åsikter och är (i skrivande stund) uppe i 6 445 inlägg. Imponerande!

Vi bloggade även om hur man kan städa sin hemsida, med konkreta tips för det, samt uppgraderade våra dedikerade servertjänster. Det var en uppskattad uppgradering inför julruschen hos våra e-handelskunder.

Vi fortsatte på temat e-handel även i november. En framgångsrik e-handel beror till stor del på prestanda och mobilitet. Sedan skadar det t ex inte att säkerställa sin e-handel med SSL. Vi visade därför hur man enkelt kan säkerställa WordPress med SSL hos oss.

Julen kom extra tidigt till alla webbutvecklare, när Mozilla släppte sin utvecklarversion av Firefox: Firefox DE. Vi testade Firefox Developer Edition och gav den två tummar upp.

Vi avrundade sedan 2014 med att lansera en ny toppdomän varje dag mellan den 1-24 december i vår unika julkalender. Från .xyz till .christmas – de nya toppdomänerna togs emot med öppna armar av våra kunder.

Vi ser fram emot att få utveckla de nya toppdomänerna under 2015.

Under årets sista dagar hann vi även med att visa ett helt nytt tillägg som möjliggör versionshantering i WordPress samt ge tips om ett smartare sätt att stoppa formulärsspam (utan krånglig captcha).

- FS Data 2014, enbart tack vare er!

2014 var ett intensivt och givande år. Det hade både sina toppar och dalar. Vi har arbetat hårt för att både erbjuda så bra tjänster som möjligt samt se till att informera våra kunder så tydligt vi kan om/när störningar har uppstått. Det är något vi kommer fortsätta satsa hårt på här under 2015.

Vår främsta målsättning är fortsatt att leverera så snabba, stabila och säkra tjänster som möjligt.

Vi vill avslutningsvis tacka er – våra kära kunder och återförsäljare – för det år som har gått. Inget av detta hade varit möjligt utan ert stöd. Vi hoppas och ser fram emot att få ha fortsatt kontakt och ett bra samarbete med er även under 2015.

Om ni har några önskemål inför 2015, lämna då gärna en kommentar här nedan. Vi är ändå här tack vare er.

Liknande inlägg:

2014, 2015, Domännamn, Exchange 2013, Framtid, Krönika, Nyår, Nytt år, Servrar, Tillbakablick, VPS, Webbhotell, WordPress