Häng med oss på WordCamp (vinn biljett!)

Publicerat den 24 augusti, 2015 15:25 av Jonathan. Lagrat i WordPress

WordCamp Norrköping 2015Denna vecka är det dags för årets stora WordPress-händelse i Sverige. På fredag och lördag (28-29/8) går WordCamp Norrköping 2015 av stapeln. FS Data är givetvis med där, som sponsor och besökare, då vi är ett av Sveriges främsta och mest WordPress-vänliga webbhotell.

WordCamp Norrköping 2015 är två dagar fullpackade med intressanta och lärorika seminarier. Den första dagen bjuder på färdiga talare och sessioner om allt från hur man skalar WordPress och arbetar med WordPress API till praktiska tips om hur man arbetar bättre med WooCommerce och ökar sin konvertering. Lördagen är ett öppet schema, där besökarna själva bidrar till WordCamp.

Vi kommer som sagt att vara på plats i Norrköping, men vi har så många fribiljetter att vi inte kan använda dem alla själva. Därför vill vi nu ge bort tre (3) st fribiljetter till er, våra besökare och kunder. Varje biljett inkluderar inträde med en cool t-shirt, stickers, mat och dryck.

– Vill du ha en biljett till WordCamp Norrköping 2015?

Lämna då en kommentar här nedan med en kort motivering om varför du ska få en biljett. Du kanske har en intressant WordPress-sida, utvecklar ett eget tillägg eller vill lära dig mer om WooCommerce? Kommentera på här nedan!

Vi kommer välja ut tre vinnare som meddelas på onsdag (26/8). Eventuella extra kostnader som kan uppstå i form av resa, logi osv. får man själv stå för.

Oavsett om du vinner en biljett (eller köper en själv) så hoppas vi på att få träffa dig på WordCamp Norrköping 2015!

Liknande inlägg:

Biljetter, Roligt, Träff, WordCamp, WordCamp Norrköping 2015, WordPress

WordPress 4.3 - detta är nytt!

Publicerat den 19 augusti, 2015 14:45 av Jonathan. Lagrat i WordPress

WordPress 4.3Den senaste – och bästa – versionen av WordPress har precis släppts, knappt 4 månader efter föregående version. Vi rekommenderar att man uppdaterar till WordPress 4.3 så snart som möjligt. Uppdateringen sker enklast via WordPress admingränssnitt, eller om ni har installerat WordPress via vår one click-installation så sker uppdateringen automatiskt.

Vi har som vanligt varit med och testat den senaste versionen av WordPress under dess betaperiod och WordPress 4.3 fungerar alldeles utmärkt med våra webbhotellspaket.

WordPress 4.3 har utvecklats av 246 personer, som vi vill tacka. Ett särskilt tack givetvis till WordPress Sverige, som står bakom den svenska översättningen av WordPress.

Här är nyheterna i den senaste versionen av WordPress:

– Menyhantering i anpassaren

Med WordPress 4.3 kan man nu hantera sidomenyer direkt i anpassaren, under ”Utseende” – ”Anpassa”. Ändringarna visas även direkt i anpassaren, så man enkelt kan se om en meny ser bra ut på hemsidan. Det är fortfarande möjligt att hantera menyer separat, under ”Utseende” – ”Menyer”, men det här är ytterligare ett steg mot att få in all utseendehantering i anpassaren.

För några versioner av WordPress sedan var det aktuellt med en redigerare ”på framsidan”, dvs att man inte skulle behöva använda WordPress admingränssnitt för att anpassa utseendet på sin hemsida. Nu blev det senarelagt, men de många olika förbättringar av sidanpassaren i WordPress senaste versioner knyter an till detta.

För inloggade administratörer i WordPress finns nu även en länk högst upp i den mörka toppmenyn som heter ”Anpassa”. Detta även när man är inloggad på ”framsidan”. Återigen, helt i linje med en framsideredigerare. :)

– Bättre lösenordshantering

Lösenordshanteringen i WordPress 4.3 har förbättrats på flera sätt. Dels skickas nu inte längre lösenord ut i klartext via e-post när man skapar en ny användare i WordPress. Sedan föreslår WordPress även ett säkert lösenord när man skapar en användare. Samt att man får en bättre indikation om hur säkert ett lösenord, som man själv anger, verkligen är. Riktigt bra!

– Smartare textformattering

När man arbetar med WordPress så lägger man merparten av sin tid på att skriva texter. Det är enkelt att skriva inlägg, bl a tack vare den distraktionsfria textredigeraren. Med den smarta textformatteringen i WordPress 4.3 blir det ännu enklare.

För att formattera sin text med t ex listor, citat och rubriker kan man nu använda kortkoder. Man inleder bara en textrad med ett särskilt tecken, som t ex ”*” för att skapa en oformatterad lista eller ”>” för ett citat. Detta förutsätter att man använder den visuella redigeraren.

Den smarta textformatteringen i WordPress 4.3 är en form av ”Markdown”, som har populariserats på sistone i en del andra CMS-lösningar. Det skulle inte förvåna om kommande versioner av WordPress får utökat stöd för detta märkspråk.

– Inbyggt stöd för sidikon/favicon

Med WordPress 4.3 är det nu möjligt att enkelt lägga upp en sk. favicon, en särskild ikon som visas för din hemsida i webbläsaren (och bland bokmärken) samt som en app-ikon. Under ”Utseende” – ”Anpassa” och ”Webbplatsens identitet” är det bara att ladda upp den bild/ikon som du vill ha för din hemsida.

En favicon kan hjälpa dig att snabbt hitta rätt webbhotell.
En favicon kan hjälpa dig att snabbt hitta rätt webbhotell.

En favicon brukar vara 16×16 eller 32×32 pixlar, men WordPress kan anpassa större bilder om så behövs. När du lägger upp en favicon, tänk på att inte använda en för detaljerad bild. Den får gärna vara enkel och stå ut ordentligt bland övriga flikar.

– Övrigt

Det har som vanligt skett en massa små förändringar och förbättringar, som gör WordPress 4.3 till den bästa versionen hittills. Några saker är t ex att kommentarer är inaktiverade på nya sidor, man kan snabbt spara utkast i redigeraren med ctrl+s, listor visas bättre i admingränssnittet m.m.

Har du uppdaterat till WordPress 4.3 än? Vad tycker du om denna nya version? Lämna gärna en kommentar här nedan!

Liknande inlägg:

Anpassa, Favicon, Lösenord, Markdown, Nyheter, WordPress 4.3

Google får .xyz att lyfta

Publicerat den 12 augusti, 2015 13:21 av Jonathan. Lagrat i Domännamn

I måndags berättade grundarna till Google att de omstrukturerar sin verksamhet, att Google får en ny VD och deras grundare ska uppgå i ett nytt moderbolag vid namn Alphabet. Det är i sig inte så speciellt, utan låter rätt så logiskt (att särskilja och renodla sina verksamheter). En sak var dock väldigt speciellt med det här.

Det nya företaget lanserades med domännamnet abc.xyz.

.xyz.xyz är en av de (många) nya toppdomäner som har lanserats de senaste åren. Faktum är att det är den nya toppdomän som har sålt bäst och har flest registrerade domännamn. Det brukar registreras 3-4 000 .xyz domäner/dag, men efter Googles lansering av Alphabet registrerades närmare 12 000 .xyz domäner på en dag.

Även om de nya toppdomänerna har varit med oss ett bra tag nu så är de långt från allmänt kända än. De nya toppdomänerna fungerar precis som de traditionella toppdomänerna och har dessutom många fler lediga namn. Så de borde vara desto mer populära att registrera och använda rent generellt. Men där är vi inte riktigt än.

Googles lansering med abc.xyz är den, hittills, största spridningen av en hemsida under de nya toppdomänerna.

En annan intressant detalj här är det faktum att Google inte äger alphabet.com. Det domännamnet ägs istället av BMW, som inte har något intresse av att sälja sin domän. Att Google lanserar Alphabet utan alphabet.com är extremt ovanligt i denna bransch.

– Vad innebär då allt det här?

Först och främst har många fler människor nu fått upp ögonen för de nya toppdomänerna. Att Google inte äger alphabet.com kan förhoppningsvis även leda till att fler förstår att man inte längre måste ha en .com eller .se domän. Det går precis lika bra med t ex en .xyz, .golf eller .club domän.

I slutändan är det ”många bäckar små” som kommer ge de nya toppdomänerna det genombrott som de förtjänar. Att Google (och andra aktörer) emellanåt öppnar en damm skadar inte heller. En sak är säker: .xyz är inte den sista nya toppdomän som kommer uppmärksammas ordentligt här framöver.

Har du registrerat en domän under de nya toppdomänerna än? Vad är dina tankar om det? Lämna gärna en kommentar!

Ps, vill du också ha en .xyz domän? Hos oss kan du registrera en .xyz domän i ett år för bara 125 kr + moms!

Liknande inlägg:

.xyz, Alphabet, Domännamn, Google, Nya toppdomäner, Nyhet, Toppdomäner

Hacka din egen hemsida!

Publicerat den 7 augusti, 2015 11:23 av Jonathan. Lagrat i Webbhotell

En hackareAtt få sin hemsida hackad är något av det värsta som finns. Förutom intrånget och dess påföljder så uppstår en massa merarbete med att identifiera orsaken till hackningen samt rensa upp och säkerställa hemsidan igen. Om man erbjuder tjänster/produkter via sin hemsida kan man även behöva återuppbygga sina kunders förtroende.

Även om man aldrig kan vara 100 % säker med sin hemsida (allt som är uppkopplat kan hackas) så finns det saker man kan göra för att hålla sig så säker som möjligt. Om man använder en hemsidelösning så måste man hålla sin hemsida uppdaterad. Man kan även använda säkerhetstillägg, såsom Wordfence.

På samma sätt kan man välja webbhotell av säkerhetsskäl. På FS Data arbetar vi aktivt för att skydda våra kunders hemsidor bl a med en av marknadens bästa brandväggslösningar, regelbundna säkerhetskontroller av alla hemsidor samt automatiska uppdateringar av WordPress m.m. Säkerhet är extremt viktigt hos oss.

Finns det något mer man kan göra då? Jo, du kan hacka din egen hemsida!

Med att ”hacka din egen hemsida” menar vi givetvis inte att du ska förstöra eller påverka din hemsida negativt på något sätt. Det handlar istället om att testa din hemsida, mot olika kända/potentiella säkerhetshål, för att kunna vidta skyddsåtgärder därefter. Det är – i princip – så hackare agerar.

En av de vanligaste orsakerna till att en hemsida blir hackad är att den innehåller ett/flera kända säkerhetshål. Hur är dessa säkerhetshål kända? Jo, tack vare hemsidor med information om dessa säkerhetshål. Dessa hemsidor är väldigt bra – då de gör att säkerhetshål rapporteras, testas, bekräftas och åtgärdas – men de utnyttjas oavsett även av hackare.

Det finns lyckligtvis ett antal webbtjänster, baserade på dessa hemsidor med säkerhetshål, där man som hemsideägare kan testa sin hemsida. Vi ska titta närmare på en av dessa tjänster, som faktiskt utvecklas av svenskar. Tjänsten ifråga heter Detectify.

detectify-logoDetectify är en relativt ny tjänst, som dels erbjuds kostnadsfritt för privatpersoner/ideella organisationer samt som betaltjänst för företag. Tjänsten baseras på en egenutvecklad crawler (spindel), som utför över 100 st automatiserade tester mot kända säkerhetshål (baserat på OWASP Top Ten). Resultatet betygssätts sedan efter ”allvarlighet” (enligt CVSSv2).

Låter det intressant? Så här gör du då:

1. Börja med att skapa ett (kostnadsfritt) konto hos Detectify (under ”Sign up”, ”Get started”).
2. När du har bekräftat ditt konto, ange din hemsideadress i fältet ”URL for the domain to scan” i deras kontrollpanel.
3. Bekräfta sedan att du äger hemsidan. Enklast är nog att välja ”File” och lägga upp angiven fil i hemsidans hemkatalog via FTP.
4. När det är klart behöver du bara klicka på ”Start scan”.

Detectifys kontroll av din hemsida är ingående och tar några timmar att genomföra. Du kan följa händelseutvecklingen i deras kontrollpanel om du vill. När kontrollen är klar så får du ett e-postmeddelande, med en länk direkt till resultatsidan.

detectify_sulo_se

De potentiella säkerhetshål (resultat) som är kritiska (”Critical”) bör du främst kontrollera/åtgärda om möjligt. Du kan klicka på ett resultat för att få en mer ingående beskrivning. Vi kan inte förklara alla potentiella resultat här, men Detectify har en väldigt bra kunskapsdatabas med mer information om olika säkerhetshål.

Detectify en renodlad säkerhetstjänst och är som sådan väldigt ingående med att presentera alla potentiella säkerhetshål. Du bör därför även bilda dig en egen uppfattning om hur allvarligt ett resultat egentligen är genom att söka efter dess rubrik eller beskrivning i en sökmotor.

Även de resultat som är ”Medium” är bra att kolla upp, även om de inte är kritiska. När du har åtgärdat ett resultat kan du markera det som åtgärdat, så blir det enklare att hantera resultatsidan.

Om ni använder Detectify som företag eller behöver mer funktionalitet/support så kan vi rekommendera en uppgradering till ”Professional”. Denna tjänst är rätt ny, den utvecklas i Sverige och har potential till att bli riktigt stor. Det bör uppmuntras!

– Avslutningsvis

Detectify är en av många webbtjänster som man kan kontrollera säkerheten för sin hemsida med. Några andra bra tjänster är Web Inspector, Quttera, Sucuri SiteCheck och ScanMyServer. Testa gärna din hemsida med flera olika tjänster!

Kontentan här är att man bör agera proaktivt med säkerheten för sin hemsida. Det är bättre att ”hacka sin egen hemsida” än att få den hackad (och förstörd) av någon annan.

Om du har några kommentarer eller frågor kring detta, lämna då gärna en kommentar här nedan.

Liknande inlägg:

Detectify, Hacka, Hackare, Hemsida, Säkerhet, Tips, WordPress

Edge, en överraskande vass webbläsare

Publicerat den 6 augusti, 2015 09:48 av Jonathan. Lagrat i Internet

Det lär knappast ha undgått någon att Microsoft har släppt en ny version av sitt operativsystem, Windows. Windows 10 har många intressanta nyheter, men som de webbnördar vi är så har vi främst fokuserat på deras nya webbläsare: Microsoft Edge.

Internet ExplorerEdge är den första nya webbläsaren från Microsoft på nästan 20 års tid. Deras tidigare webbläsare, Internet Explorer, hade under sin storhetstid en marknadsandel över 90 %. Men den plågades av säkerhetshål, inkompatiblitet med webbstandarder, långsamhet och en del andra problem.

De senaste åren har, milt uttryckt, inte varit så roliga för Internet Explorer och dess användare.

– Microsoft Edge, en helt ny start

Microsoft Edge baseras till viss del på samma motor som Internet Explorer, men är ombyggd från grunden och exkluderar stöd för t ex ActiveX till fördel för ordentlig kompatibilitet med webbstandarder. Det är en riktigt snabb webbläsare, som i vissa avseenden kan matcha hastigheten hos Google Chrome. Vi ska inte gå in på några hastighetstester här, det finns redan ett gäng sådana tester på nätet.

Edge har ett avskalat, luftigt och lite kantigt gränssnitt, som matchar Windows 10. Det erbjuder ändå snabb åtkomst till de vanligaste och viktigaste funktionerna i webbläsaren. Som användare är det enkelt att fokusera på hemsidornas innehåll med Edge. Om man gillar gränssnittet eller inte är en smaksak, men vi tycker det är riktigt snyggt.

Microsoft Edge med fsdata.se

Microsoft Edge erbjuder även en del funktioner som andra webbläsare saknar (utan tillägg). Där märks främst möjligheten att via en knapp skapa anteckningar och kommentarer till olika hemsidor. Dessa kan sedan sparas som bokmärken och/eller bilder, som man kan dela med sig av till sina vänner. Edge har även en knapp för snabb delning av hemsidor via sociala medier.

Det verkar som att Edge har tagit efter Firefox webbläsare för utvecklare. Med en knapptryckning (F12) får man upp ett separat fönster med utvecklingsverktyg, där man kan kontrollera och hantera koden för sin webbplats. Det gillar vi skarpt!

Utvecklingsverktyg i Microsoft Edge

Nu har vi testat Microsoft Edge några dagar och intrycket av denna nya webbläsare är positivt. I princip alla webbplatser som vi har besökt fungerade och renderades både snabbt och rätt. Om man har många flikar öppna, med tunga/videobaserade webbplatser, så kan det gå rätt så segt men så fungerar det med nästan alla andra webbläsare också.

– Är allt guld och gröna skogar då?

Nja, inte riktigt. Även om Edge är en funktionell, snygg och snabb webbläsare så finns det en del rätt stora frågetecken.

Först och främst så blir Edge den nya standardwebbläsaren i Windows 10 även om man uppgraderar från Windows 7/8 med en annan standardwebbläsare. Det är inte helt enkelt att ändra detta i Windows 10, men här är en video som visar hur man gör:

Sedan har vi detta med hur Microsoft hanterar personliga uppgifter i Edge (och Windows 10). Som standard skickas nämligen uppgifter om hur och var man surfar, med Edge, till servrar hos Microsoft. Det sker för att Microsoft ska kunna gissa/förutspå vilka hemsidor man kommer besöka härnäst och på så sätt förladda dem, så att de visas snabbare.

Det går förvisso att stänga av denna funktionalitet (se: Microsoft Edge, Privacy FAQ), men det lär merparten av alla Windows-användare missa. Att Microsoft aktiverar denna integritetskränkande funktion som standard är högst tveksamt.

– Avslutningsvis

Microsoft Edge logoAtt Internet Explorer fasas ut med Windows 10 är positivt. Det kommer göra mycket för upplevelsen av Internet för många vanliga användare. Likaså det faktum att säkerheten är högre (utan ActiveX) och att olika webbstandarder stöds ordentligt. Integritetshanteringen är dock ett stort minus.

Med Edge har Microsoft åter en webbläsare som kan utmana Google Chrome, Mozilla Firefox och Apple Safari ordentligt. Idag har Internet Explorer en marknadsandel om 7-8 %. Det skulle inte förvåna oss om Microsoft Edge har en marknadsandel uppåt 20 % om något år. Det innebär att övriga webbläsare måste anstränga sig mer, vilket i slutändan är positivt för oss användare.

Vad tycker ni om Microsoft Edge? Lämna gärna en kommentar här nedan!

Liknande inlägg:

Chrome, Edge, Firefox, Internet Explorer, Microsoft, Nyhet, Safari, Webbläsare, Windows 10

Egen server med autopilot (ServerPilot)

Publicerat den 3 juli, 2015 13:44 av Jonathan. Lagrat i Server, VPS

Webbhotell i all ära, en egen server är ändå alltid att föredra om man vill ha mer prestanda och bättre hastighet utan att påverkas av andra användare. En egen server kostar heller inte mycket mer än ett webbhotellspaket, vår minsta VPS (virtuell server) kostar t ex bara 199 kr + moms/månad.

Den främsta orsaken till att man väljer bort en egen server är sannolikt att det kan vara svårt att hantera en server själv. Servern behöver dels installeras och konfigureras rätt, för att därefter fortlöpande uppdateras och underhållas ordentligt.

ServerPilotMen tänk om man kunde sätta upp en server med ”autopilot”?

ServerPilot är en (delvis kostnadsfri) webbtjänst som gör exakt detta. Med ServerPilot får man en LAMP-server (Linux Apache MySQL PHP) som säkerställs och uppdateras automatiskt. ServerPilot erbjuder även ett webbgränssnitt, där man har bra överblick/kontroll över sina servrar och enkelt kan skapa och hantera applikationer, databaser, användare osv.

Låt oss visa hur ServerPilot fungerar.

1. Om du inte redan har en egen server/VPS, börja med att beställa detta. I detta exempel använder vi en VPS Pro från FS Data, men det är fullt möjligt att köra ServerPilot med VPS Bas eller VPS Premium. Notera dock att servern måste beställas med Ubuntu 14.04.

2. När servern är klar och du har fått dina användaruppgifter, skapa då ett kostnadsfritt konto hos ServerPilot. När du är inloggad hos dem, börja med att ansluta en server via ”Connect a Server”. Ange ett servernamn, välj ett lösenord för systemanvändaren (serverpilot) och gå vidare.

3. Nu visas ett kommando som ska köras på din server. Logga in på din server via SSH (terminalen) och kopiera kommandot från ServerPilot. Kör det på servern, så installeras och konfigureras den för ServerPilot. Detta tar några minuter och därefter kontrolleras servern av ServerPilot.

Nu är ServerPilot installerat på din server. Det innebär att du har en fullt fungerande LAMP-server med Ubuntu, Apache/Nginx, PHP och MySQL. Programvarorna på servern uppdateras automatiskt. Servern är även skyddad av en brandvägg (iptables).

Nästa steg är att installera en applikation. Med applikation avses en webbplats, en teknisk plattform baserad på PHP och MySQL, såsom WordPress, Joomla eller Drupal.

Så här installerar man en applikation i ServerPilot:

1. Välj din server i listan hos ServerPilot och klicka på ”Create App”. Ange ett namn för applikationen, ett domännamn samt välj PHP-verson (ju högre/nyare desto bättre). Om du har olika servrar/systemanvändare så kan du ändra detta här, men i regel är det bara att skapa applikationen.

2. Nu har du skapat en webbmiljö för din applikation. Nästa steg är att ladda upp den plattform som du vill använda till servern. Under ”Apps” och ”Settings” i ServerPilot ser du vilken användare och hemkatalog som gäller för detta. Så sätt igång och ladda upp allt via SFTP.

En applikation i ServerPilot

3. Till sist skapar du en MySQL-databas under ”Databases”. Välj ett namn på databasen, med tillhörande användare och lösenord. Dessa uppgifter ska du sedan ange när du kör igång installationen av din plattform (vanligtvis via en installerare, som WordPress 5 minuters-installation).

ServerPilot är i dess grundutförande helt kostnadsfritt. Om man vill ha ytterligare funktioner, som grafisk statistik över hur servern presterar/är belastad, stöd för SSL, SPDY m.m. så kan man uppgradera sitt konto hos dem. Det är inga stora belopp heller, kontot för $10 USD/månad ger väldigt mycket.

Så länge man inte manuellt ändrar några konfigurationer och/eller program på servern så kommer den uppdateras av sig själv. Det kan dock vara bra att logga in via SSH/terminalen emellanåt, då vissa uppdateringar kräver en serveromstart (som ServerPilot inte fixar). Om du ser att en omstart krävs, skriv då bara ”shutdown -r now” i terminalen.

ServerPilot har även många färdiga guider och exempel på hur man ytterligare kan anpassa och förbättra sin server. Läs dem gärna här: ServerPilot, Help & Community

Undertecknad har nu kört ServerPilot med en VPS i strax över ett halvår. Det har fungerat alldeles utmärkt och varit befriande att inte konstant ha koll på servern, utan kunna köra på lite ”autopilot”. ServerPilot och VPS hos FS Data är en riktigt bra kombination!

Har du några frågor om detta eller använder du ServerPilot själv (och har tips till det)? Lämna gärna en kommentar här nedan!

Liknande inlägg:

Apache, Drupal, Egen server, Guide, Joomla!, LAMP, MySQL, Nginx, PHP, ServerPilot, VPS, WordPress

Hur tillgänglig är din hemsida?

Publicerat den 24 juni, 2015 12:25 av Jonathan. Lagrat i Internet, WordPress

fsdata_skoldpadda_frageteckenNär vi som hanterar webbhotell och servertjänster pratar om tillgänglighet så handlar det oftast om hur bra våra servrar svarar. Det handlar om upptid, nedtid och svarstider mätt i procent och millisekunder.

Det finns dock en annan typ av tillgänglighet som vi pratar om alldeles för sällan.

Tillgänglighet för människor med funktionsnedsättningar.

Ungefär 90 % av alla svenskar, från 6 till 65 år, använder Internet. Det finns ingen officiell statistik över alla svenskar med funktionsnedsättningar, men ca 25 % av den vuxna befolkningen har problem med att läsa och vi har ca 120 000 synskadade personer i Sverige.

Tillgänglighet är en fråga om mänskliga rättigheter. Faktum är att Sverige har undertecknat en FN-konvention som bl a innebär att vi ska vidta åtgärder för att ge personer med funktionsnedsättningar tillgång till ny informations- och kommunikationsteknik.

Inom den offentliga sektorn i Sverige har man sedan 2006 arbetat med tillgänglighet enligt Vägledningen för 24-timmarswebben. Det märks väl bl a hos Regeringskansliet, Skatteverket och Försäkringskassan. Bristande tillgänglighet räknas, sedan januari 2015, som en form av diskriminering enligt Diskrimineringslagen.

I vårt grannland, Norge, har man tagit detta ännu längre. Där är det lagstadgat att alla nya digitala system, som vänder sig till allmänheten, ska vara tillgängliga från 2011. Befintliga system ska även anpassas fram till 2021. Det är inte omöjligt att Sverige går samma framtid till mötes.

Inom den privata sektorn i Sverige har tillgängligheten inte uppmärksammats lika väl. Vi förstår nyttan med snabba hemsidor, mobila hemsidor och sökmotorvänliga hemsidor. Men långt ifrån alla hemsidor tillhörande privatpersoner och företag är tillgängliga. Det är synd, då en tillgänglig hemsida är rätt enkel att få till. Låt oss visa er hur.

Så får du en mer tillgänglig hemsida

Låt oss börja med det mest grundläggande.

– Hur surfar man på Internet om man inte kan se eller läsa ordentligt?

Jo, man använder webbläsare, eller skärmläsare, med funktioner som läser upp texten på en hemsida eller skriver ut den i punktskrift. Några (kostnadsfria) exempel på detta är NVDA (Windows), VoiceOver för OS X (Mac) och Orca (Linux). Om du kan, testa gärna en skärmläsare med din egen hemsida. Det är en rätt intressant upplevelse.

Om du vill få en djupare förståelse för hur man surfar på nätet med funktionsnedsättningar, se då gärna på denna video. Den har några år på nacken, men den illustrerar verkligheten på Internet för dessa människor väldigt bra.

– Hur bygger man en hemsida som fungerar bra med skärmläsare?

WCAG 2.0Jo, man följer den internationella standarden Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0. Eller Riktlinjer för tillgängligt webbinnehåll. I denna standard definieras hur innehåll på hemsidor bör struktureras för att fungera så bra som möjligt för besökare med funktionsnedsättningar.

Följande områden täcks inom WCAG 2.0:

  • Tydlighet (hur information presenteras, textalternativ till bilder, anpassningsbart innehåll osv.)
  • Användbarhet (tydlig navigering, enkelt att hitta, navigera via tangentbord, tillräcklig tid osv.)
  • Begriplighet (läsbart innehåll, förutsägbar presentation, undvik inmatningsfel osv.)
  • Kompatibilitet (innehåll ska fungera med befintliga och framtida tekniska verktyg/klienter.)

En annan fördel med att följa WCAG 2.0 är att man får en hemsida som är välstrukturerad och enkel att navigera och använda även för människor utan funktionsnedsättningar. Sökmotorer älskar likaså strukturerad data. Google kan ju t ex inte se bilder ”på riktigt”, utan tolkar dem främst utifrån hur de är beskrivna i text.

– Hur testar man om en hemsida är tillgänglig?

Det går förvisso att läsa riktlinjerna för WCAG 2.0, anpassa sin hemsida därefter och testa det manuellt med en skärmläsare. Men det kan vara rätt så tidskrävande. Det finns lyckligtvis ett antal olika verktyg som kan testa och ge tips om hur man förbättrar sin tillgänglighet. Här är några av dessa:

  • Tingtun Page Checker. En norsk tjänst som arbetar mot WCAG 2.0. Ger ett tydligt resultat med fel/varningar och en procentuell bild av hur tillgänglig en sida är. Har även bra hänvisningar till WCAG 2.0.
  • CyntiaSays. Ett lite mer avancerat verktyg, där man kan testa sin hemsida mot olika standarder. Ger detaljerade svar som man kan gräva ner sig i ordentligt. Bra hänvisningar här också.
  • Web Accessibility Evaluation Tool (WAVE). Ett enkelt och tydligt verktyg. Resultatet presenteras tillsammans med din hemsida, så du enkelt kan markera och se olika fel/varningar. WAVE kan även integreras med Firefox och Chrome.

Notera att man inte bara kan förlita sig på dessa verktyg. Vissa saker, såsom kontrast mellan text och bakgrund, bör kontrolleras manuellt. Verktygen är ändå ett bra och enkelt sätt att komma igång.

– Några tips för tillgänglighet med WordPress

Då FS Data är ett WordPress-vänligt webbhotell så har vi kikat lite extra på tillgängligheten för WordPress.

WordPress är överlag rätt så tillgängligt. Det finns en användargrupp för tillgänglighet, bland utvecklarna av WordPress, som arbetar aktivt med denna fråga. Till nästa version av WordPress är ett flertal förbättringar av tillgängligheten planerade.

Det finns ett relativt stort antal teman för WordPress som är tillgänglighetsanpassade. WordPress egna standardteman, sedan 2013, hör även till dessa. Om du använder Genesis så kan vi även tipsa om det tillgänglighetsanpassade barntemat Utility Pro.

Notera att det inte räcker med att ”bara byta tema” för att få en tillgänglig hemsida. Man behöver även anpassa dess innehåll.

Till sist finns även flera bra tillägg för tillgänglighet till WordPress. Här är några av dessa:

  • WP Accessibility. Detta tillägg rättar/lägger till ett antal funktioner för tillgänglighet på din WordPress-sida. Det ger dig även möjlighet att lägga in en funktion där besökare kan ändra kontrast/textstorlek på din hemsida vid behov. Rekommenderas!
  • Om du har formulär på din WordPress-sida så kan dessa tillgänglighetsanpassas via Contact Form 7: Accessible Defaults eller Gravity Forms – WCAG 2.0 form fields (beroende på vad du använder för tillägg).
  • Om du använder Genesis så rekommenderas även tillägget Genesis Accessible.

Funktionsnedsättningar– Avslutningsvis

Vi hoppas att det här inlägget kan bidra lite till en ökad förståelse för vikten av en mer tillgänglig hemsida. Ökad tillgänglighet är något som vi alla tjänar på. För vår egen del är vår hemsida ännu inte helt tillgänglighetsanpassad, men det kommer garanterat här framöver.

För mer läsning om tillgänglighet på webben kan vi varmt rekommendera ett besök hos Vägledning för webbutveckling.

Om du har fler tips om tillgänglighet som du vill dela med dig av i kommentarerna nedan så är vi väldigt tacksamma för det.

Liknande inlägg:

Funktionsnedsättning, Guide, Hemsida, Internet, Teman, Tillägg, Tillgänglighet, Tips, WCAG 2.0, WordPress