Våra medarbetare: Simon Röstin

Publicerat den 27 januari, 2016 11:55 av Jonathan. Lagrat i Om oss

Det var ett tag sedan senast, över två år sedan faktiskt, men nu är det dags igen för en ny medarbetarintervju här i vår blogg. Denna gång har vi pratat med Simon Röstin, som är relativt ny hos oss. Simon har titeln ”E-commerce trainee” och hör till oss som arbetar med vår hemsida.

– Hej Simon, kan du berätta vad du gör hos oss?

I dagsläget så ansvarar jag för e-handel, strategi- och vidareutveckling av fsdata.se, men även en del omvärldsanalys. Det har hittills inneburit att kartlägga hur våra nuvarande system är uppbyggda, samt sitta och analysera beteenden på hemsidan. Det kanske låter lite stelt och tråkigt, men jag älskar att grotta ner mig i data så jag har superkul om dagarna! Jag har också en hel del ansvar när vi kör kampanjer, både i utformande av erbjudandet, men också i det grafiska utformandet.

– Du är rätt ung och har nyligen slutat att plugga. Men du har även haft ett eget företag vid sidan om studierna. Vad gjorde du då?

Det stämmer. Jag arbetade ganska brett inom IT-området, men det jag främst jobbade med var IT-support, dels mot privatpersoner men även hos en del företag. Jag konsulterade inom detta område hos två av Sveriges största Apple Premium Resellers, vilket var väldigt roligt. I företaget höll jag också på med en hel del webbutveckling och grafisk produktion.

– Din titel hos oss, ”E-commerce trainee”, lägger stor vikt på e-handel. Vad är dina tankar där?

E-handeln är här för att stanna. Vi ser hur marknaden blir allt mer digitaliserad. Ett intressant exempel är Royal Design, som har fysiska butiker med ett rätt litet eget lager, samt ett gigantiskt externt lager som snabb levererar hem produkter till deras kunder. Jag tror att vi kommer att se hur marknaden mer och mer skiftar åt detta håll, där butikerna kommer bli mer ”showrooms”, och att kunden får produkten hem till sig.

I vår bransch arbetar vi inte med lagervaror, men vår e-handel är lika viktig för det. Mitt ansvar är förbättra vår e-handel. Men samtidigt som vi lär oss så vill vi hjälpa våra kunder att inte gå i samma fällor som vi kanske har gjort tidigare. Mycket av vårt arbete kommer leda till blogginlägg, såsom det om hur man kan öka sin försäljning med A/B-tester.

Simon Röstin på FS Data– Vad gör du annars då, när du inte arbetar hos oss?

Jag umgås mycket med min flickvän, men gör även samma saker privat som jag gör i mitt arbete. Det blir en hel del omvärldsanalyser om allt möjligt. Sedan försöker jag koppla ner med TV-serier och filmer. Jag tycker om att ha mina favoritfilmer i fysisk form och har över 150 st unika titlar på Blu-Ray.

Min flickvän är en hästtjej, så jag har börjat hänga en del i stallet med henne. En hästviskare blir jag nog aldrig, men någon gång ska jag lära mig hur det ser ut när hästen går i lod!

– Vem vill du att vi ska intervjua härnäst och vad ska vi fråga denna person?

Jag tycker att vi ska prata med min närmaste chef Tobias Rangbo och be honom berätta lite mer om vårt sprillans nya webbhotellspaket, FS Platinum.

Med det tackar vi Simon och önskar honom all lycka, både med e-handel och hästviskningar. Härnäst ska vi prata med Tobias. Och den intervjun kan vi utlova inom kortare tid än två år. 😉

Liknande inlägg:

E-handel, Hemsida, Intervju, Medarbetare, Omvärldsanalys, Simon Röstin

Grattis Fredrik, webbhotell för 37 kr/mån!

Publicerat den 19 januari, 2016 09:05 av Jonathan. Lagrat i Webbhotell

Idag fyller FS Datas grundare och VD, Fredrik Sköld, år. Fredrik befinner sig för tillfället, tillsammans med sin sambo Nini, på sydligare grader på andra sidan jorden. Men vi vill uppmärksamma hans födelsedag även här i den svenska kylan.

För att fira Fredrik erbjuder vi idag vårt webbhotellspaket FS Premium XL i ett helt år för 37 kr/mån! Det är 75 % rabatt, en besparing på 1 344 kr över ett år. Tacka Fredrik för det! 😉

Grattis Fredrik!

Vårt webbhotellspaket FS Premium XL erbjuder 70 GB utrymme, 300 GB trafik/månad, telefon- och e-postsupport, obegränsat antal domäner/subdomäner, enkel (ett klick) installation av WordPress, WooCommerce, Joomla, Drupal m.m.

FS Data satsar på kvalitet före kvantitet. Det gör att våra kunders hemsidor, e-post, bloggar, e-handelsidor m.m. blir snabbare, säkrare och mer stabila. Våra servrar och infrastruktur är givetvis även miljövänlig, med ordentliga backuper och redundans.

Passa på, beställ ett års FS Premium XL webbhotellspaket för endast 37 kr + moms/månad!

Ordinare månadsavgift för FS Premium XL är 149 kr + moms. Om man är kvar som kund efter det första året faktureras detta kvartalsvis. Det är givetvis inga problem att avsluta sitt webbhotell efter ett år.

Liknande inlägg:

Födelsedag, Fredrik Sköld, Kampanj, Roligt

Prisjustering av domännamn

Publicerat den 5 januari, 2016 11:58 av Jonathan. Lagrat i Domännamn

Billigast domännamn hos FS DataFS Data erbjuder Sveriges billigaste domännamn, med lägsta pris-garanti. Dessutom ingår utan extra kostnad vår kraftfulla och enkla domänhantering, där man själv fritt kan peka sina domännamn, få e-post till dem och mycket mer. Detta är något som uppskattas väldigt av våra kunder och som vi vill fortsätta erbjuda här framöver.

Vi behöver dock, tack vare valutakurser och prishöjningar hos våra leverantörer, göra några mindre prisjusteringar för domännamn under ett antal toppdomäner. Prisjusteringen gäller för alla nya kunder fr o m idag (5/1 2016) och för befintliga kunder nästkommande period fr o m om 30 dagar (4/2 2016).

Prisjusteringen avser följande toppdomäner: .se, .nu, .com, .net, .org, .biz, .info, .name och .eu. Tidigare pris för nyregistrering var 45 kr samt förnyelse för 90 kr. Nytt pris för nyregistrering är 49 kr samt förnyelse för 99 kr. Samtliga priser exkl. moms.

För fullständig uppdaterad prisinformation, se denna sida: FS Data, Domäner & priser.

Sveriges billigaste domäner är därmed (lite) dyrare, men vår lägsta pris-garanti kvarstår och domänhanteringen är fortsatt kostnadsfri. Vi hoppas få se många fler nya domännamn registreras och utvecklas till positiva och bidragande upplevelser, tjänster och företag för våra kunder under 2016.

Lämna gärna en kommentar här nedan om du har några frågor kring detta.

Liknande inlägg:

Domännamn, Prisjustering, Toppdomäner, Valutakurs

Sälj mer med A/B-tester i WordPress

Publicerat den 17 december, 2015 14:52 av Simon Röstin. Lagrat i E-handel

På FS Data arbetar vi väldigt aktivt med försäljning på nätet. Även om vi inte kallar oss för ett e-handelsföretag så är det egentligen vad vi är och vad vi har gjort sedan 1997. Och vi har fått viss erfarenhet under dessa år. :)

A/B-test med WordPress hos FS DataEn av de saker som vi arbetar aktivt med och som vi tror att många av våra kunder kan dra mer nytta av är sk. A/B-tester. Det är tester där olika versioner av samma sida eller innehåll jämförs med varandra, för att ta fram den optimala lösningen (t ex den som säljer bäst eller ger besökare rätt information snabbast).

Nu har vi flera olika verktyg för detta, men vi vill tipsa om ett sätt som är extra enkelt och snabbt att komma igång med. Vi är som bekant ett WordPress-vänligt webbhotell så detta är ett tips om WordPress-tillägget Nelio A/B Testing.

Nelio A/B Testing är ett tillägg som lämpar sig såväl för nybörjare som för experter. Det är enkelt att komma igång men erbjuder även avancerade funktioner. Nelio A/B Testing erbjuds både som en kostnadsfri testversion samt med en månadsavgift.

A/B-testa en sida i WordPress

Börja med att installera/aktivera Nelio A/B Testing. I WordPress administrationsgränssnitt går du sedan in under ”Nelio A/B Testing” och ”Add Experiment” i menyn till vänster. Här visas de olika tester man kan skapa, från landningssidor till värmekartor/heatmaps.

Nelio - Testalternativ

Nu ska vi A/B-testa en vanlig sida, så vi klickar på ”New A/B Test for Pages”. Därefter anger vi ett lämpligt namn, en beskrivning och väljer den sida som vi vill skapa flera versioner av för testet. Klicka sedan på ”Next” för att gå vidare.

Nelio - Sidtest

Nu får vi skapa den alternativa versionen av vår sida. Det enklaste är att skapa en kopia av den befintliga sidan, via ”New Alternative (based on an existing)” samt genom att välja sidan ifråga igen. Men man kan även skapa en helt ny sida här. Klicka på ”Next” därefter.

Nelio - Alternativ sida

Till slut väljer man målet för sitt test. Det kan t ex vara om besökare går vidare från en sida till ett orderformulär. Längst ner på denna sida finns bra tips om olika mål. När du är nöjd klickar du bara på ”Create” för att sätta igång med ditt A/B-test.

Nelio - Följ konvertering

Nu visas dessa olika versioner av samma sida för olika besökare på din hemsida. Under testets gång kan du enkelt se aktuellt resultat, även i realtid. När du är nöjd med testet kan du avsluta det så skapar Nelio A/B Testing en specifik resultatsida, med fina grafer som underlättar ditt val av den optimala lösningen.

Nelio - Resultat

Om du vill komma igång snabbt med A/B-tester i WordPress så är Nelio A/B Testing rätt tillägg för dig. Förutom att det är enkelt så finns det bra dokumentation till tillägget, samt att det inte påverkar prestandan för din WordPress-sida märkbart. Vi kan därför rekommendera detta tillägg varmt.

Har du egen erfarenhet av detta tillägg eller tips på andra verktyg för A/B-tester? Lämna gärna en kommentar här nedan!

Liknande inlägg:

A/B-test, E-handel, Försäljning, Nelio A/B Testing, Tillägg, Tips, WordPress

Stöd för PHP 7 i våra webbhotellspaket

Publicerat den 10 december, 2015 11:08 av Jonathan. Lagrat i Waff, Webbhotell

Vi strävar alltid efter att erbjuda våra kunder de senaste och bästa funktionerna, så snabbt och säkert som möjligt. Det är därför ett nöje att få berätta att vi nu har stöd för PHP 7 i våra webbhotellspaket.

Våra webbhotellskunder väljer själva enkelt sin PHP-version i vår kontrollpanel, under ”Hemsida” och ”PHP”. En PHP-version kan anges för hela kontot eller så kan man blanda olika versioner för olika mappar (hemsidor).

Vi har idag stöd för följande PHP-versioner: 5.2.17, 5.3.29, 5.4.45, 5.5.30, 5.6.16 och 7.0.

När man väljer en PHP-version så uppdateras man automatiskt inom samma huvudversion (t ex mellan 5.6.15 och 5.6.16). Uppdateringar sker minst en gång/månad (under våra servicefönster) eller mer ofta, om det behövs av säkerhetsskäl.

– Lite kort om PHP 7

PHP har gjort som Microsoft med Windows och hoppat över en version mellan 5 och 7. Även om PHP 7 är en rejäl omskrivning av PHP så är bakåtkompatibiliteten väldigt god. Om du själv utvecklar PHP så kan vi dock rekommendera PHP’s sammanställning av nyheterna i PHP 7 samt deras förteckning över tidigare funktioner, variabler m.m. som inte är kompatibla med PHP 7.

Den främsta nyheten med PHP 7 är att det är mycket snabbare än PHP-version 5.x. Våra egna tester visar att PHP 7 är 2-3 gånger snabbare än PHP 5.x. Företaget Zend, som är specialister på PHP, har publicerat en mer ingående rapport (PDF 2,4 MB) med bl a följande jämförelse mellan PHP 5.6, HHVM och PHP 7:

Hastighet på WordPress med PHP 5 och 7

PHP 7 är dock den första versionen i denna serie och kan därför både innebära en säkerhetsrisk samt orsaka tekniska störningar. Vi vill ge er möjlighet att köra PHP 7, men det sker givetvis under eget ansvar.

Många av er kommer inte uppleva några problem. Utvecklare av populära PHP-lösningar har anpassat dessa för PHP 7, men vissa är inte riktigt klara än. Några PHP-lösningar som vi vet inte fungerar (eller har problem) med PHP 7 är t ex Joomla! och Piwik.

WordPress fungerar överlag väldigt bra med PHP 7. Många tillägg är även anpassade, men det finns tillägg som kan sluta fungera eller orsaka fel med PHP 7. Så testa er WordPress-sida ordentligt om ni väljer att använda PHP 7.

– Rekommenderad PHP-version hos oss

Idag kan vi rekommendera er att använda PHP-version 5.6.16. Det är den främsta versionen i den stabila 5-serien, som i princip alla PHP-lösningar fungerar med. PHP 5.6.16 är riktigt snabb också.

Har du några frågor kring detta? Lämna gärna en kommentar här nedan!

Liknande inlägg:

Förbättring, Joomla!, Nyhet, PHP, PHP 5, PHP 7, Piwik, WordPress

WordPress 4.4 - de stora nyheterna!

Publicerat den 9 december, 2015 06:45 av Jonathan. Lagrat i WordPress

WordPress 4.4Den senaste versionen av världens största hemsidelösning, WordPress, har precis släppts. WordPress 4.4 är nu ute och tillgänglig via en enkel uppdatering i WordPress administrationsgränssnitt (wp-admin).

Vi har som vanligt testat denna nya version under en tid och kan rapportera att den fungerar alldeles utmärkt med våra webbhotellspaket.

WordPress 4.4 erbjuder ett stort antal nyheter, där vi har plockat ut de saker som vi tycker är mest intressanta.

– WordPress REST API (1 av 2)

Den enskilt största nyheten i WordPress 4.4 är introduktionen av ett REST API. Ett API är ett programmeringsgränssnitt, som möjliggör hantering av data från WordPress via externa tjänster/gränssnitt. Ett exempel på ett sådant gränssnitt är Calypso, som nyligen introducerades för WordPress.com.

WordPress har sedan tidigare flera API:er, som XML-RPC och RSS. Men dessa gränssnitt har inte riktigt hängt med i utvecklingen (och haft en del säkerhetsproblem, som vi har berättat om tidigare). Tanken är att REST API ska ersätta XML-RPC.

WordPress nya API ska introduceras i två steg: med 4.4 är det fokus på infrastrukturen, dvs. den interna koden i WordPress. Det är kärnan (core), där alla anrop och datatyper ska styras rätt. Med WordPress 4.5 kommer ändpunkter, dvs. externa anslutningar, att tillkomma i REST API.

Detta innebär att främst utvecklare av tillägg och teman kommer kunna dra nytta av det nya API:et i WordPress 4.4. Det är fullt möjligt att vi kommer se ett större antal förbättrade (snabbare) teman och tillägg här inom kort.

Från nästa version av WordPress (om tidsplanen håller) kommer man dock fritt kunna arbeta mot WordPress via valfritt gränssnitt (med stöd för REST API). Det innebär att vi kan få se helt nya administrationsgränssnitt och teman som inte alls använder PHP/MySQL.

Även om REST API inte är synligt för vanliga användare så är det en revolutionerande nyhet. WordPress utvecklas nu från ett traditionellt CMS till en plattform där man själv kommer kunna välja gränssnitt. Det här är det mest intressanta som skett med WordPress på många års tid.

– Nytt standardtema: Twenty Sixteen

Varje år introduceras ett nytt standardtema i WordPress och med 4.4 kommer nu temat Twenty Sixteen.

WordPress Twenty Sixteen

Twenty Sixteen är ett rent, nästan minimalistiskt, tema med väldigt bra struktur och typsnitt. Det är givetvis responsivt och kan enkelt anpassas med olika färger, bakgrunder och liknande. Det är även tillgänglighetsanpassat och ordentligt översatt till svenska.

Det känns som Twenty Sixteen är ett tema som kommer ligga till grund för många anpassade barnteman (child themes) här framöver. Temat är trevligt och enkelt att arbeta med, samtidigt som det laddar snabbt. Vi gillar Twenty Sixteen skarpt.

– Naturligt responsiva bilder

Bildhanteringen i WordPress 4.4 har fått ett gäng nya funktioner som medför naturligt responsiva bilder. Med alla bilder inkluderas nu HTML-attributen srcset och sizes, som gör det enkelt för webbläsare att förstå vilken bild en besökare bör visas (som är optimal för dennes skärm).

WordPress 4.4 responsiva bilder

Bäst av allt är att man inte behöver anpassa sitt tema för att få stöd för dessa responsiva bilder, det bara fungerar direkt med WordPress 4.4 (med reservation för att vissa bildtillägg kan påverka detta).

– Egen oEmbed-funktionalitet

Det har länge varit möjligt att, enbart med en länk, bädda in externt material (t ex bilder från Instagram, tweets från Twitter osv.) på WordPress-baserade hemsidor via oEmbed. oEmbed är ett öppet format för denna typ av inbäddning och med version 4.4 blir WordPress en egen oEmbed-leverantör.

Rent konkret innebär detta att inlägg/sidor som skapas i WordPress (och länkas vidare) automatiskt bäddas in med rätt formattering, färger och annan data (där sidan länkas). Innehållet visas även tydligt i en separat iframe. Det här är ett utmärkt komplement vid t ex källhänvisningar.

– Förbättrade/standardiserade kommentarer

Kommentarssystemet i WordPress 4.4 har förbättrats och hanteras nu i likhet med inlägg/sidor. Kommentarerna är mer standardiserade, vilket både bör minska antalet konflikter med externa kommentarssystem samt ge en snabbare hantering av kommentarer överlag i WordPress. Dessa förbättringar lägger även grund för framtida nya kommentarsfunktioner.

– Standardiserade nätverksfunktioner (Multisite)

På samma sätt som kommentarssystemet så har även hanteringen av nätverksfunktionerna, eller WordPress Multisite, blivit standardiserade. WordPress 4.4 har en lång lista med nätverksrelaterade förbättringar, men kort sammanfattat fungerar nu detta både bättre och snabbare. En av de mest välkomna förbättringarna här är att det nu tydligare framgår hur tillägg är aktiverade (för enskilda sidor eller hela nätverket).

– Övrigt

WordPress 4.4 är en av de mest funktionsrika uppdateringarna av WordPress hittills. Det är inte ofta en ny version av WordPress har så många, både synliga och osynliga, nyheter. Testperioden för WordPress 4.4 har även varit längre än vanligt, vilket är fullt förståeligt.

Läs gärna mer om WordPress 4.4 hos WordPress. Vi vill givetvis rikta ett stort tack till våra vänner på WordPress Sverige för den utmärkta svenska översättningen av WordPress 4.4. Det är ett ideellt arbete som gör en stor skillnad för de svenska WordPress-användarna!

Har du uppdaterat till WordPress 4.4? Vad tycker du om nyheterna? Lämna gärna en kommentar här nedan!

Liknande inlägg:

API, Funktioner, Nyheter, oEmbed, Responsivt, REST API, Twenty Sixteen, Webbhotell, WordPress 4.4

Nördmåndag - 50 % rabatt på webbhotell!

Publicerat den 30 november, 2015 00:01 av Jonathan. Lagrat i Webbhotell

Idag är det ”Cyber Monday”, dvs. e-handelns svar på ”Black Friday” (som var i fredags). Det är en amerikansk företeelse, som kommer alltmer här i Sverige. Som de erfarna e-handlare vi är (sedan -97) så är vi med på detta, men i svensk tappning, med vår egen Nördmåndag!

Nördmåndag - 50 % rabatt på webbhotell

Idag erbjuder vi 50 % rabattvårt populära webbhotellspaket FS Premium XL. Rabatten gäller i ett helt år och vi bjuder även på registrering av valfri ledig .se eller .nu domän i ett år! Detta gäller alla beställningar måndag den 30/11 2015.

FS Premium XL är ett mycket väl tilltaget webbhotellspaket med bl a 70 GB utrymme, enkel installation av WordPress, frikostig telefon- och e-postsupport (även kvällar och helger), ordentliga backuper, miljövänlig teknik och mer. Det är allt man behöver för sin hemsida, e-handel eller blogg – med svenska servrar och support!

Läs gärna mer om FS Premium XL här: FS Data, Webbhotellspaket.

Pass på och beställ ditt webbhotell nu, imorgon är det försent!

Liknande inlägg:

Black Friday, Cyber Monday, Kampanj, Nördmåndag, Rabatt, Roligt