Är detta början till slutet för domännamn?

Som vi har berättat här tidigare så håller Google på att arbeta om sin sökmotor för att ge mobila användare en bättre upplevelse. Det innebär bl a att Google numera visar om en hemsida är mobilanpassad eller inte i sökresultet. Men Google har även fått in en del andra förändringar i sin mobila sökmotor.

En mindre uppmärksammad nyhet i Googles senaste mobiluppdatering är att domännamn inte längre framgår i sökresultatet. Istället visas namnet (titeln) på hemsidan, med eventuella brödsmulor/undersidor. Här är ett exempel:

Google mobilsök med utan domännamn

Nu är den mobila uppdateringen av Google inte genomförd överallt än. Hemsidors namn/titel visas hittills enbart i USA (vi ser inte det i Sverige än, men vi ser brödsmulor/undersidor). I slutändan kommer det mobila sökresultatet dock att vara identiskt överallt.

– Vad har denna förändring för betydelse? Vad spelar det för roll att domännamn inte visas i Google?

Domännamn har under lång tid, i princip sedan webben föddes, varit en ”garanti” för att en hemsida är vad den utger sig för att vara. Dvs, aftonbladet.se är garanterat Aftonbladets hemsida, då ingen annan kan ha samma domännamn (sedan finns det de som vill förstärka det här ytterligare, t ex med DNSSEC).

Vi har även en internationell och nationell standard med de ”traditionella” toppdomänerna. Internationella (och amerikanska) hemsidor har använt .com, .net, org osv. medan svenska hemsidor har använt .se (och till viss del .nu). Samma princip, med nationella toppdomäner, har funnits även i andra länder (med .dk, .fi, .no osv.).

Ett bra domännamn, under rätt toppdomän, har länge varit viktigt.

Nu ersätter då Google dessa domännamn med hemsidetitlar. Till skillnad från domännamn så är en titel på en hemsida inget unikt. Det är bara en text, något som vem som helst kan ändra och/eller replikera.

Ett bra domännamn, under rätt toppdomän, blir därmed inte lika viktigt.

– Varför gör Google så här? Vad har de att tjäna på det?

Enligt Google själva så beror denna förändring på att de vill förenkla för sina användare. De introducerar samtidigt även stöd för strukturerad data, i form av brödsmulor/undersidor, via schema.org. På så sätt kan användare tydligare se hur en hemsida är uppbyggd.

– Men, kan det finnas någon annan förklaring?

Ja, men självklart. Google är knappast ute efter att ”döda” alla domännamn och toppdomäner. Vi har dock en känsla av att det traditionella toppdomänerna kan vara i farozonen här. Låt oss ta fram foliehatten och utveckla en teori.

– Google har ett väldigt, väldigt stort intresse av de nya toppdomänerna

Ni har väl hört talas om de nya toppdomänerna?

Google är en av de större aktörerna där. Faktum är att de har ansökt om över 100 olika nya toppdomäner. Detta till en kostnad av över en miljon kronor/toppdomän. Bland Googles (hittills godkända) toppdomäner märks bl a .app, .new, .eat, .here.

Exakt vad Google ska göra med sina nya toppdomäner är inte klart (för allmänheten). De har sagt att de inte främjar de nya toppdomänerna i sin sökmotor (eller tvärtom). Förändringen av det mobila sökresultatet visar dock på något annat.

– Men de nya toppdomänerna visas inte heller? Vad spelar det för roll?

För att de nya toppdomänerna ska lyckas så måste den ”garantin” med de traditionella toppdomänerna försvinna. Alla toppdomäner, oavsett om det handlar om .com och .se eller om .foo och .paris, måste bli lika mycket värda. Det får inte finnas toppdomäner av högre kvalitet eller värde.

Tekniskt sett är det så toppdomäner fungerar. Alla är exakt lika bra. Men i våra huvuden är .com fortfarande bäst, medan .se är något man väljer i Sverige osv osv.

– Foliehatt åsidosatt, finns de några andra belägg för att Google gör detta?

Ja, för rätt så många år sedan var man i princip tvungen att ha en .se domän för att få en bra placering i den svenska versionen av Googles sökmotor (och .com för internationella versionen osv). Idag spelar toppdomänen ingen roll.

Historiskt sett har domännamn har rätt så stor betydelse också. Men när Google rankar en hemsida, dvs. avgör hur högt den bör placeras i sökresultatet, så är det numera främst innehållet som räknas.

Sakta men säkert har Google fasat ut vikten av toppdomäner och domännamn. Frågan är inte om, utan när, får se den här förändringen i Googles sökresultat för vanliga datoranvändare.

– Vad innebär detta för oss, som domänleverantör, samt för alla hemside- och domänägare där ute?

För FS Data är de nya toppdomänerna enbart av godo. De ger oss möjlighet att erbjuda fler attraktiva domännamn till låga priser. Vi introducerade ett 20-tal nya toppdomäner i slutet av 2014 och våra kunder har varit väldigt positiva till detta.

Sedan fokuserar vi inte på domännamn, utan på att erbjuda så bra tjänster som möjligt för publicering på nätet.

För alla som har en hemsida och/eller domännamn så finns det bara en sak som gäller: producera så bra innehåll som möjligt. Det är innehållet på era hemsidor som spelar roll. Och se till att era hemsidor är mobilanpassade som sagt.

– Är det någon som påverkas negativt av denna utveckling hos Google?

Det är främst två grupper som kommer att märka av detta: domänspekulanter och traditionella toppdomäner.

Domänspekulanter är personer/företag som registrerat attraktiva domäner i syfte att sälja dessa vidare med god marginal.

Det begränsade utbudet av adresser under de traditionella toppdomänerna har skapat en andrahandsmarknad för köp/sälj av attraktiva domännamn. Korta och minnesvärda domäner, under rätt toppdomän, har sålts för åtskilliga miljoner kronor.

fsdata_regnar_pengar

Om Google kan förminska ”garantin” med de traditionella toppdomänerna så kommer domänspekulanternas portföljer (ofta bestående av domännamn under traditionella toppdomäner) att minska i värde rejält. Det kommer då inte finnas någon anledning att köpa en bra .com domän för x antal miljoner, när man kan köpa samma adress under t ex .app för någon hundring.

Sedan har vi de traditionella toppdomänerna.

Om vi ser till Sverige och våra nationella toppdomäner, .se och .nu, så har deras tillväxt i princip helt upphört. 2014 var det första år någonsin som .se domänen minskade i storlek. Det trots att Stiftelsen för Internetinfrastruktur (IIS), som äger toppdomänen .se, kör fler kampanjer än någonsin tidigare (men så är dessa domänkampanjer inte hållbara heller).

Tillväxt .se domän

Det är inte utan anledning som IIS VD ofta kritiserar och nedvärderar de nya toppdomänerna. IIS är mycket väl medvetna om att deras traditionella toppdomän är hotad och de gör allt i sin makt för att försöka stoppa denna utveckling. Men de kommer inte kunna stoppa de nya toppdomänerna, om Google nu sätter emot.

– Avslutningsvis, ett svar på frågan. Eller?

Låt oss nu försöka besvara den ursprungliga frågan. Eller åtminstone utveckla en teori om framtiden för domännamn. 🙂

Har domännamn en framtid? Ja, absolut!

Visst, vi använder allt mer appar och integrerade system, där domännamn inte är lika viktiga. Men domännamn är alltjämt ett måste för hemsidor, e-handelssidor, bloggar, e-postadresser och mycket annat. Domännamn kommer sannolikt att kvarstå under en väldigt, väldigt lång tid framöver.

När det gäller de traditionella toppdomänerna så är vi inte lika säkra.

Google har ett väldigt stort intresse i de nya toppdomänerna. Deras sökmotor har ett enormt inflytande över hur vi använder nätet och nästan hälften av alla användare surfar med mobila enheter idag. De nya toppdomänerna kommer inte explodera över en natt (det tog t ex 25 år för .se domänen att uppnå en miljon domännamn). Men vi är onekligen på väg åt detta håll.

Om något så är detta början till slutet för de traditionella toppdomänerna.

Vad tror ni om detta? Har du registrerat en domän under de nya toppdomänerna än? Lämna gärna en kommentar här nedan!

You Might Also Like