Fakta om e-handel

E-handel handlar inte bara om att hitta en bra e-handelslösning, att annonsera smart och erbjuda bra service. En av de viktigaste faktorerna för en framgångsrik e-handel är en snabb hemsida. En snabb hemsida ökar både den direkta försäljningen och förbättrar placeringarna för e-handelssidan i Google.
Fakta om e-handel

 • Mer än varannan kund, eller 56 %, har avbrutit ett köp på nätet pga för långsam eller krånglig hemsida, enligt en undersökning utförd av Silentium februari 2011.
 • 57 % av besökarna överger en sida efter 3 sekunders laddningstid, enligt en undersökning av Akamai under 2006. 80 % av besökarna återkommer inte igen.
 • E-handelssidan Shopzilla minskade sin laddningstid med 5 sekunder. Det gav 12 % ökad omsättning, 120 % mer trafik från Google samt 25 % fler sidvisningar.
 • Amazon utför omfattande laddningstester och har visat att en ökad laddningstid med 100 millisekunder (0,1 sekund) minskar försäljningen med 1 %.

Detta är e-handelsfakta som inte alltid uppmärksammas tillräckligt väl.

E-handelskunder ställer höga krav på hastighet och tillgänglighet. Konkurrerande e-handelssidor är bara ett klick bort och har man väl lämnat en långsam e-handelssida så återkommer man sällan.

När det gäller mobila besökare (som surfar via smartphones som iPhone, Android osv) så är kraven på snabba hemsidor ännu högre. De mobila besökarna ökar dessutom mest av alla på nätet.

Tekniska tips för framgångsrik e-handel

Vad ska man då göra för att snabba upp sin hemsida och e-handel? Här är några konkreta tips:

 • Välj ett snabbt webbhotell, såsom FS Data. Till skillnad från många andra webbhotell så placerar vi ett mindre antal kunder på varje server. Det leder både till snabbare sidor och ökad stabilitet. Våra serverhallar finns i Helsingborg, med blixtsnabba förbindelser över hela Sverige.
 • Komprimera alla bilder. Detta minskar storleken på hemsidan med 80-90 %, vilket kraftigt minskar laddningstiderna. Många bildprogram har stöd för komprimering och det finns även särskilda webbtjänster för detta, såsom Smush.it, samt WordPress-tillägg som WP Smush.it
 • Optimera koden till hemsidan. Använd strukturerad kod, ladda inte in onödiga filer, såsom oanvända css:er, och placera alla funktioner/script för hemsidan i slutet av koden (så den huvudsakliga sidan laddas in fort).
 • Kontrollera hemsidan noga och ofta. Det finns ett flertal webbtjänster för detta, såsom GTmetrix. Studera i detalj vad som laddar långsamt och åtgärda dessa element. Kontrollera även undersidor och följ upp ordentligt vid ändringar på hemsidan.
 • Använd en cache-lösning. Statiska sidor laddar snabbare än dynamiska sidor. För hemsidor i WordPress rekommenderar vi tilläggen WP Super Cache eller W3 Total Cache. Med en egen VPS eller server hos oss kan man använda cache-lösningar såsom Varnish eller Memcached.
 • Jämför hastigheten med konkurrenterna. Kontrollera dina branschkollegors hemsidor och se alltid till att din hemsida är snabbare än alla andra. Detta är likaså en fördel i Google, som prioriterar snabba hemsidor.

Det finns givetvis även ytterligare saker man kan göra för att snabba upp sin hemsida. Läs gärna vår blogg för fler tips och kontakta oss för att komma igång med en snabb, stabil och framgångsrik e-handelslösning.

E-handelsreferenser

Men ta inte bara våra ord på att FS Data är ett utmärkt val för e-handlare. Här är lite citat från några av våra kunder, som driver e-handel, om oss och våra tjänster:

 • Stilrenaklockor.se – säljer klockor på nätet. ”Efter att vi har bytt till FS Data som leverantör så laddas vår butik mer än dubbelt så snabbt. Detta ger oss gladare besökare & en ökad försäljning. Supporten har gett snabb och duktig assistans vid behov. Trevligt, seriöst företag med hög kompetens, rekommenderas starkt!”
 • Audiohead.se – säljer hörlurar på nätet mot den finska marknaden. -”Vi behövde ett webbhotell som var pålitligt och snabbt även mot den finska marknaden. Efter noggrann research valde vi att använda oss av FS Data för vår e-handelsbutik. Butiken är uppbyggd i WordPress och Woocommerce och vi har lyckats snabba upp laddningstiden signifikant efter att ha följt FS Datas utförliga guider och deras snabba och duktiga support. Rekommenderas!”

Har du också en e-handel hos oss och vill synas här? Kontakta oss gärna på marknad@fsdata.se.

Mer information om e-handel

Vill ni att vi ska kontakta er och berätta mer om e-handel? Fyll i detta formulär så återkommer vi inom kort:

Notera att vi inte har möjlighet att erbjuda kundtjänst via detta formulär. Kontakta istället vår kundtjänst direkt.